Maximilian Artell: Ebba Buschs Säpo-vakter tittade surt på mig

”Efter fem”-profilen om pappalivet, fåfängan och pandemikärleken

Det har snart gått ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Nyhetsankaret och ”Efter fem”-profilen Maximilian Artell minns det enorma pådraget som följde. 

– Det var ett intensivt och tragiskt dygn.

Vid sidan av etablerade tv-profiler som Anna Brolin, Henrik Alsterdal och Tilde de Paula i TV4:s framgångsrika program ”Efter fem” rör sig den unge Maximilian Artell, 31. Han presenterar nyheterna och suger sakta åt sig mer och mer av rampljuset.

Vem är då denne Maximilian Artell?

En ambitiös man som halkade in på TV4 tack vare ett bananskal som kallas praktikplats.

Maximilian Artell, Anna Brolin, Henrik Alsterdal, Tilde de Paula och Axel Pileby.
Maximilian Artell, Anna Brolin, Henrik Alsterdal, Tilde de Paula och Axel Pileby.

– Jag var ung, jag tror jag var 20 år. Jag pluggade journalistik i Sundsvall och fick min praktik här. Den var mitt i utbildningen så halvvägs in åkte jag hit och fick möjligheten att stanna kvar och hoppa in lite extra så det gjorde jag, säger Maximilian som från början hade tänkt sig att bli skrivande journalist.

– Jag halkade in på det här av en slump, jag fick hoppa in lite på lokalredaktionen på TV4 i Sundsvall. Jag fick chansen och då gjorde man allt själv, fotografera och intervjua, men jag kunde ju inte det. Jag fick en snabb kurs och då upptäckte jag att jag älskade det. Det var på så sätt jag fick praktik på TV4 i Stockholm. Cheferna trodde kanske att jag kunde mer än vad jag gjorde. Jag gick bara fram och tillbaka till kaffeautomaten och tänkte ”hoppas ingen avslöjar mig”. Jag var ganska ung då.

”Efter fem” fyller fyra år och succén är fortfarande ett faktum. Vad tror du det beror på?

– Det var ju en tid som var erkänt svår att få tittare på, men nu har vi rullat på år efter år och vi växer hela tiden. Vi börjar ju också sända på söndagar nu i helgen och det blir ett större fokus på nyheter där vi kommer att sammanfatta veckan som har gått. Sedan ska jag stå för det senaste precis som på vardagar. Men vi får ännu mer tid till nyheterna.

Har du ännu högre ambitioner, din kollega Henrik Alsterdal började ju som enkom nyhetsuppläsare?

– Jag vet inte. Det är klart att jag tycker det är kul att jobba med stora sändningar och ha ett ansvar, men jag är glad och tacksam över det jag får göra idag. Jag tror jag passar bättre att jobba med nyheter, men det är klart att jag har en ambition att växa och bli bättre på mitt jobb.

Det har blivit många nyhetssändningar för dig, är det någon som sticker ut?

– Det är svårt att komma ifrån den 24 februari förra året när kriget i Ukraina bröt ut. Jag minns att jag gick och lade mig, sedan vaknade jag vid tre-fyra på natten av att det kom en massa notiser där det stod att Ryssland hade invaderat Ukraina och då kunde jag naturligtvis inte somna utan följde rapporteringen. När jag kom in till jobbet var det ett enormt pådrag, vi hade tagit in all personal som fanns för att bearbeta och hantera det här overkliga. Det var ett intensivt och tragiskt dygn.

Maximilian Artell.
Maximilian Artell.

Har det gått åt skogen under någon sändning?

– Det har det säkert. Jag gjorde en ”Efter fem”-sändning där jag trodde att vi repade introt, men vi sände live och allt gick rakt ut. Som tur var sa jag inget dumt, men när jag gick ut från studion var jag helt tom och gick raka vägen upp till min dator för att kolla igenom allt direkt.

– Annars har jag ett minne från valet 2018 när jag skulle gå hem. Jag går ut genom en dörr och tittar ned i telefonen. Då får Ebba Busch dörren rakt i ansiktet, en ganska rejäl smäll. Hennes Säpo-vakter tittade ganska surt på mig. Hon skulle in bara någon minut senare och vara med i en partiledarutfrågning, men hon var superproffsig och skötte det bra.

Vi har pratat med några av dina kollegor och de flesta får ta emot ganska mycket hot och hat på sociala medier och i mejlkorgen, hur har det varit för dig?

– Jag tror att vi killar generellt har det lättare än tjejerna. De blir ofta utsatta för vidriga påhopp oavsett vad det handlar om. Det är klart att det finns många som säkert stör sig på mig, men jag märker inte av det så mycket. Jag tror också att kanalen är ganska bra på att skydda oss. Får de något samtal så tror jag inte de säger till oss ”nu ringde det något och tyckte du var fult klädd eller var dålig i sändningen”.

Har du lärt dig att tänka bort det som ändå når dig?

– Det beror på vad de säger, för mig är det viktigt att jag sköter mina nyheter. Tycker någon att jag har en jätteful slips på mig så bryr jag mig inte.

Blir man fåfäng av att synas i tv?

– Jag vill svara nej, men det är klart att man vill vara prydlig och se bra ut. Min farmor är min trognaste tittare och har en super-tv i HD. Hon kollar varje minut av ”Efter fem” och kan höra av sig och skriva ”Max, du har ett hårstrå på kavajslaget”. Hon kan messa i direktsändning fast hon sitter och kollar på det själv.

Vi noterar att ditt Instagramkonto är privat, är det på grund av det vi har pratat om, eller är du en försiktig general?

– Jag jobbar i tv och det är flera hundra tusen som tittar på mig varje dag. Jag gillar att ha mitt privatliv privat och sedan gör jag jobbet här.

Det låter inte som att kändisskapet är en drivkraft för dig?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag blev journalist för att jag älskar det här jobbet. Jag älskar att konsumera nyheter och följa med i det som händer. Sedan är jag inte naiv, det är många som ser det jag gör och det är kul. Men jag trivs med att hålla mitt privatliv ganska mycket för mig själv.

Är det någon på ”Efter fem” eller nyheterna du hänger med lite extra?

– Det är framförallt Matilda Boza. Vi har känt varandra sedan vi var små så henne umgås jag nog mest med.

Maximilian Artell, nyhetsankare på TV4, tillsammans med sambon Julia Hagerius.
Maximilian Artell, nyhetsankare på TV4, tillsammans med sambon Julia Hagerius.

Du blev ju pappa i september, har du kommit med några tips och råd till Matilda Boza som är gravid?

– Ja, min tjej Julia hade en superlång lista inför förlossningen med saker vi skulle checka av och jag visste inte ens vad allting var. Så jag är väldigt tacksam att hon låg på mig. Jag sa till Matilda att man kanske inte behöver precis allt på den där listan, men mycket var väldigt bra och det var bra att vara förberedd.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Just nu är det mycket som kretsar kring barnet. Vi fick vår dotter den 10 september och har också flyttat, det gjorde vi samma dag som vi kom hem från BB. Jag åkte och lämnade tjejerna hemma och åkte sedan in till stan och skrev under kontraktet. Jag fick kämpa för att hålla ögonen öppna. Vi hade gett oss in i en budgivning, sedan åkte vi in till sjukhuset när det plötsligt var dags. Vi fattade inte att vi hade vunnit förrän vi kom hem.

Så ni budade inte samtidigt som barnet var på väg?

– Nej, att inte svara kanske var en bra budgivningstaktik...

Er dotter Ilse är bara några månader gammal och du sitter här och ser oförskämt pigg ut?

– Jo, då. Jag ska inte klaga. Hon sover oftast på nätterna och jag vet inte vad jag har gjort för att förtjäna det. Jag hade verkligen målat upp ett skräckscenario med dålig sömn. Men det har gått över förväntan och jag ska inte alls klaga. Det är fantastiskt mysigt och jag älskar varje sekund av det.

Du nämnde när du skulle skriva kontrakt på lägenheten att du knappt kunde hålla ögonen öppna. Får vi fråga hur förlossningen var?

– Julia var otrolig och personalen på BB Stockholm var också fantastisk. När vi kom in där kändes det så overkligt, men alla var så proffsiga. Under själva förlossningen försökte jag bara stötta så gott jag kunde. Julia gjorde ett grymt jobb och det var det bästa ögonblicket i mitt liv när jag sedan låg och tittade på vår dotter. Jag var så tacksam för allting.

Är det nu vi ska fråga om ni är sugna på en till?

– Jo, men det är vi nog. Kanske inte just nu, det var ju inte så länge sedan hon kom, men det tror jag nog kan komma framöver.

Hur länge har du och Julia hängt ihop?

– Vi har inte varit tillsammans så länge. Vi träffades första gången våren 2021 så det har gått fort. Då var det restriktioner så det var inte lätt att träffa någon. Vi träffades ute på krogen och då stängde de 20.30 så vi fick vara snabba och snacka. Sedan tog jag hennes nummer och ringde dagen efter. Vi började ses och på den vägen är det.

Visste hon vem du var?

– Ja, det har framkommit i efterhand. Hon trodde nog jag var tråkigare privat än vad jag är eftersom jag sitter i rutan och är ganska strikt. Men efter ett tag förstod hon att jag kunde vara lite rolig också.

Maximilian Artell.
Maximilian Artell.

Fakta: Det här är Maximilian Artell

Namn: Patrik Maximilian Artell.

Född: 25 maj 1991.

Familj: Sambon Julia Hagerius, 24, och dottern Ilse som föddes i september.

Karriär: Nyhetsankare på ”TV4-Nyheterna” ”Nyhetsmorgon” och ”Efter fem”.

Aktuell: I ”Efter fem” som från och med 22/1 även sänder på söndagar.


Maximilian Artell om…

…vad han själv tittar på

– Det blir mycket sport som fotboll och även nyheter. Jag är inte mycket för reality, men ”Robinson” älskar jag. Annars blir det som sagt mycket sport. Min tjej är också intresserad av fotboll så det blir inga konflikter mellan oss.

…sitt ursprung

– Jag är uppvuxen här i krokarna där TV4 ligger. Jag gick i skolan ett stenkast härifrån och hade mitt första jobb här så jag är från Östermalm och Gärdet.

…hälsa och träning

– Nu när jag har blivit pappa så blir det lite mer hämtmat, lite mer godis och mindre träning. Men jag försöker hålla igång ändå. Min kollega Henrik Alsterdal är grym, han springer säkert sex gånger i veckan och jag förstår inte hur han orkar. Själv kanske jag springer två dagar i veckan. Det blir också mycket cirkelträning, jag tycker det är kul när någon står och skriker på mig. När jag är själv på gymmet så fuskar jag bara.

Publisert:

LÄS VIDARE