Konstnär överklagar fängelsedom

TT-Ritzau

Publicerad 2023-08-20

Konstnären Ibi-Pippi Orup Hedegaard överklagar fängelsedomen till högsta domstolen i Danmark. Arkivbild.

Konstnären dömdes till fängelse och skadestånd efter att ha gett sig på Asger Jorns målning ”Den störande ankungen” med lim och spritpenna. Nu överklagar Ibi-Pippi Orup Hedegaard domen till motsvarigheten till högsta domstolen i Danmark.

– Det är ett orimligt hårt straff så jag har valt att försöka få det behandlat i Højesteret, säger Hedegaard till TV2 Østjylland.

Den danska konstnären utförde i april förra året vad Hedegaard själv kallar för ”en dubbel modifikation” av Asger Jorns målning från 1959 och klistrade dit en bild på sig själv och signerade tavlan med svart tuschpenna. Men det Ibi-Pippi Orup Hedegaard ser som en fortsättning i Asger Jorns anda har i tingsrätten och även i nästa rättsliga instans, landsrätten, setts som grov vandalisering.

Konstnären har dömts till ett års fängelse och motsvarande tre miljoner svenska kronor i skadestånd. Ibi-Pippi Orup Hedegaard hävdar att aktionen syftade till att skapa debatt om konstnärlig äganderätt, eftersom Jorns konstverk utgår från en befintlig landskapsmålning som han sedan målat en ankunge på.

ANNONS