Rojda Sekersöz: ”Jag blev väldigt tagen och inspirerad av Jonas Gardells manus”

Jonas Gardells ”En komikers uppväxt” är en modern svensk klassiker. Både som bok och tv-serie.

När den nu har blivit långfilm, står Rojda Sekersöz, 29, för regin.

– Producenten Martin Persson hörde av sig och lät mig läsa manuset. Jag blev väldigt tagen och inspirerad. Sedan träffade jag Jonas Gardell helt förutsättningslöst. Men vi gick igång och började jobba redan på första mötet, säger hon.

Jonas Gardell-romanen ”En komikers uppväxt” är både en träffsäker skildring av 1970-talets svenska medelklass och en oerhört stark historia om mobbning i skolan. År 2000 delades den ut till alla elever i åttonde klass i Sverige.

– Jag var en av dem som fick boken att läsa i skolan. Från det kommer min relation till berättelsen. Jag var ungefär lika gammal som dem det handlade om, säger Rojda Sekersöz.

Hon fick sitt genombrott med debutfilmen ”Dröm vidare” för två år sedan. Historien om fyra unga väninnor i en stockholmsförort resulterade i att hon själv vann en Guldbagge som bästa nykomling och både Evin Ahmad och Gizem Erdogan blev nominerade för bästa huvudroll respektive biroll.

Huvudpersonen i nya filmen är Juha Lindström (Loke Hellberg), en 12-åring som gärna underhåller klassen på roliga timmen. Bästa polarna är, egentligen, Thomas (Teo Dellback) och Jenny (Elisabeth Xie). Klassens två största mobboffer. Så för att bli populär bland de tuffa i klassen, vänder sig även Juha mot Thomas och Jenny.

Hur var din egen skoltid när det gäller mobbning?

– De här sociala spelen upplevde jag förstås. Det fanns situationer där jag själv var inkluderad. Men jag har inte själv varit mobbad och inte varit någon fullständig förövare.

Juha har finsk mamma och kallas ibland för finnjävel av mobbarna i klassen. Rojda själv är född i Sverige, av föräldrar som är kurder från Turkiet.

– Ibland hade jag en känsla av utanförskap När jag växte upp i Botkyrka ville jag vara syrian för att de flesta i plugget var syrianer. Antalet etniska svenskar kunde jag räkna på ena handen. Sedan flyttade min familj till Älvdalen i Dalarna. Där var jag den enda ickeeuropeiska på hela skolan.

I tv-serien från 1992 spelas Juha som ung av David Boati. Björn Kjellman spelar honom sedan som vuxen, som en ung stå upp-komiker som just fått sitt genombrott och som ser tillbaka på sitt liv. I filmen är Johan Rheborg en äldre stå upp-komiker som minns tillbaka.

– Johan är en fantastisk skådespelare, med en energi som han kanske inte alltid fått använda när han gjort humor. Vi hittade varandra i det och att han tyckte det här var en viktig historia.

Namn: Rojda Sekersöz.
Ålder: 29.
Bor: Bagarmossen i Stockholm.
Familj: Mamma, pappa, syster och sambo.
Aktuell: Hennes andra långfilm ”En komikers uppväxt” har premiär fredag 11 oktober.

Rojda Sekersöz om…

… Jakob Eklund, som spelar klassens mobbare som vuxen både i tv-serien och i nya filmen:
– Det är en liten blinkning till tv-serien. Men han kändes också självklar för att han kommer in med en status och energi som den scenen kräver.

… inspirationskällor:
– Jag älskar Quentin Tarantinos filmer. Alejandro González Iñárritu och Pedro Almodóvar är två andra regissörer jag tycker mycket om.

Publisert:

LÄS VIDARE