Svenska författare på scenen i höst

Av:  Erika Josefsson/TT

Susanna Alakoski (bilden) och Wanda Benjelloul medverkar i ett scensamtal på temat "arbetarlitteratur". Arkivbild.
Susanna Alakoski (bilden) och Wanda Benjelloul medverkar i ett scensamtal på temat "arbetarlitteratur". Arkivbild.

Martin Hägglund, Susanna Alakoski och Agneta Pleijel finns bland de författare som strömmas gratis från Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i höst. Den svenska litteraturen får – nästan – hela litteraturscenen för sig själv.

Samtliga litteratursamtal på Kulturhuset Stadsteatern strömmas denna coronahöst direkt och gratis via hemsidan.

– I de här tiderna ska man kunna skära upp en bit rulltårta, ta något stärkande och ha författarna i knät, ha dem nära, säger Ingemar Fasth, Litteraturscenens konstnärlige ledare.

Det gäller även det särskilda "litteraturkalaset" den 5 december då det blir en heldag med bland andra Axel Lindén, Patrik Svensson och Alexandra Kronqvist i ett samtal om "ålen, fåret, havet, jorden och skogen".

Nutella-roman

Några internationella författare har dock lovat att resa till Stockholm trots coronapandemin, däribland spanske Agustín Fernandez Mallo, aktuell på svenska i höst med "Nocilla dream", första delen i en trilogi namngiven efter den spanska motsvarigheten till Nutella. Den svenske filosofen Martin Hägglund, bosatt i USA, kommer också liksom den belgiske Alma-pristagaren Bart Moeyaert.

– Bart är otroligt förvissad om att det ska gå, och Kjell Westö har mejlat och sagt att han är bredd att sitta i karantän i Finland för att få komma. Så talar en hjälte, säger Ingemar Fasth.

Den 90-åriga irländska författaren Edna O'Brien har däremot tvingats ställa in. Så även marockanske Abdellah Taïa som kommer nästa år i stället.

Läser högt

Den som i stället för samtal vill höra författare läsa ur sina verk kan lyssna till Jerker Virdborg och Karin Smirnoff som läser högt, ackompanjerade av musiker.

Litteraturscenen sammanför också svenska författare som talar kring en gemensam tematik, däribland Susanna Alakoski och Wanda Benjelloul som båda skriver arbetarlitteratur. I den så kallade "klassikersalongen" diskuterar författarna i stället teman utifrån annan litteratur än deras egen: Stefan Lindberg och Wera von Essen tar sig an besatthet.

Publisert:

Ämnen i artikeln