Asap Rocky dömd för misshandel i Stockholm

Kravet från USA:s ex-ambassadör: Släpp ASAP Rocky

Har kontaktat UD för att få häktade artisten fri

Av: 

Cornelis Rikken

NÖJE

Både fans och kändiskollegor kräver att ASAP Rocky släpps ut ur det svenska häktet.

Nu höjer även USA:s tidigare ambassadör Mark Brzezinski rösten.

– För Sverige är detta ett tillfälle av rasrelaterad orättvisa, säger han till Dagens Nyheter.

Mellan 2011 och 2015 var Mark Brzezinski USA:s ambassadör i Sverige.

När han fick höra talas om att rapparen ASAP Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, sitter häktad i Sverige misstänkt för misshandel reagerade han starkt.

Han har nu kontaktat både Sveriges utrikesminister, kungahuset och ambassaden i Washington för att få den amerikanska rapparen frisläppt, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag är bestört över hur man agerar på högsta nivå i Sverige, där man borde ha ett starkt egenintresse av att värna Sveriges rykte. Man borde titta närmare på det här fallet, säger han till tidningen.

”Det är inte rätt”

I intervjun med Dagens Nyheter hänvisar Brzezinski till filmklippen som Rocky själv har lagt upp på Instagram, där man kan se hur två unga män följer efter rapparen och hans entourage och även går till attack mot hans livvakt.

– Man ser i filmerna att två personer tydligt provocerar Rocky och hans säkerhetsvakter, som i sin tur agerar med stor återhållsamhet och tålamod. De samarbetar med ordningsmakten, men de hamnar i fängelse. Det är inte rätt.

Han menar även att häktningen i långa loppet kan komma att skada Sverige som varumärke då landets rykte, enligt honom, vilar starkt på försvaret av mänskliga rättigheter och människors lika värde.

”Måste vara rasmässigt hatiska personer”

Enligt Brzezinskis bottnar händelsen i rasism.

– Om du tittar på filmklippen ser man att angriparna som ger sig på Rocky och hans team inte verkar vara ute efter till exempel pengar. De vill skada dem. Jag vet inte vad som motiverar dem, men det tycks som att de måste vara rasmässigt hatiska personer.

Varken utrikesminister Margot Wallström eller Sveriges ambassadör i Washington, Karin Olofsdotter, har ännu svarat Brzezinski.


PODD: Leif GW Persson om ASAP Rocky: En jävla massa overkill

I dagens Aftonbladet Daily sammanfattar vi händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.
 Lyssna här  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

ASAP Rocky häktad – Leif GW Persson kritisk mot åklagaren

ÄMNEN I ARTIKELN

Asap Rocky dömd för misshandel i Stockholm

Asap Rocky

Mark Brzezinski