Monty Python-stjärnan Terry Jones är död

Monty Python-stjärnan Terry Jones är död.

Den kände komikern blev 77 år.

Han hade ett speciellt förhållande till Sverige – sedan sju år var han gift med tandläkaren Alice Timanders dotterdotter, Anna Söderström, 36.

Terry Jones dog på tisdagskvällen meddelar hans agent.

Enligt familjen dog han i sitt hem i norra London, med sin hustru, svenska Anna Söderström, vid sin sida, skriver Sky News.

De sista dagarna, medan han enligt familjen ”stilla gled bort”, vakade hans hustru, barn och övriga familjemedlemmar och nära vänner, vid hans sida.

I ett uttalande säger hans familj att han dog ”efter en lång och extremt modig kamp, men alltid med ett gott humör, mot en sällsynt form av demens, FTD”, frontallobsdemens.

”Vi har förlorat en snäll, rolig, varm, kreativ och en verkligt älskvärd man, vars kompromisslösa individualitet, obevekliga intellekt och extraordinära humor har skänkt glädje åt otaliga miljoner under sex decennier” skriver familjen.

Terry Jones med svenska frun Anna Söderström 2016.
Terry Jones med svenska frun Anna Söderström 2016.
Terry Jones (längst fram) med Monty Python-gänget 1970.
Terry Jones (längst fram) med Monty Python-gänget 1970.

Träffades på universitetet

Terry Jones var en av de sex i den legendariska humorgruppen Monthy Python – och det var i och genom denna sällsynt komiska samling män han blev världskänd.

De var nyskapande med sin nonsensaktiga, absurda humor, spetsad med satir.

Terry Jones, som var född i norra Wales, träffade Michael Palin, en annan av medlemmarna i Monthy Python, när de pluggade på universitetet i Oxford.

Tillsammans med John Cleese, Graham Chapman, Eric Idle och Terry Gilliam var han med i tv-serien Monty Pythons flygande cirkus, som hade premiär 1969.

Totalt blev det 45 avsnitt under fyra säsonger, fram till 1974.

Med tv-serien föddes ett fenomen som höll i sig i decennier. Det blev scenshower och turnéer, fem filmer, många album och böcker och en spin-off musikal.

Terry Jones på en filmfestival 2015.
Terry Jones på en filmfestival 2015.

Gift med svenska Anna

I filmen ”Life of Brian”, med den svenska titeln ”Ett herrans liv”, spelade Terry Jones ”Mandy”, kvinnan som de tre vise männen i filmen misstar för jungfru Maria – en roll han gjorde med bravur.

Under senare återförenades komikerna vid sällsynta tillfällen, som 2014.

Terry Jones var i 42 år gift med Alison Telfer, som han fick två barn tillsammans med.

2012 gifte han sig med Anna Söderström, barnbarn till den kända svenska tandläkaren och premiärlejonet Alice Timander och född 1983, samma år som Monty Phyton släppte filmen ”Meningen med livet”.

Med Anna Söderström fick han dottern Siri, född 2009.

Farewell, Terry Jones. The great foot has come down to stamp on you. My god what pleasure you gave, what untrammell… https://t.co/Fm01hqBKMH
Publisert:

LÄS VIDARE