Pernilla Wahlgren

Pernilla Wahlgrens skräck inför att åldras: ”Gör behandlingar”

Stor intervju om ”dödens planhalva”, planen inför seniorekonomin och drömmen om barnbarn

Av: 

Benjamin Andrée

NÖJE

Hon är nyfylld 52-åring och på toppen av sin karriär.

För Nöjesbladet berättar Pernilla Wahlgren om planen inför att bli gammal, att leva ”på dödens planhalva av livet” och behandlingarna.

– Min största skräck är att folk ska säga: ”Har ni sett Pernilla Wahlgren, hon ser ju inte klok ut”, säger hon.

Efter drygt 40 år i nöjesbranschen står Pernilla Wahlgren, 52, på toppen av sin karriär. Hon har precis avslutat en julturné och nästa säsongs inspelningar av ”Wahlgrens värld”. Hon är mitt uppe i repetitionerna av egna showen ”Hybris” med premiär i januari, hon spelar en av de ledande rollerna i årets julkalender på SVT och hon är en av huvudpersonerna i årets upplaga av ”Stjärnorna på slottet” börjar sändas på tv i mellandagarna.

– Mitt tempo är så här och jag älskar mitt jobb. Det är så enkelt. Därför är det ingen risk att jag går in i några väggar eller så. Men när jag väl är ledig så är jag bra på att inte göra någonting. Jag går inte på massa premiärer eller festar, säger hon.

Pernilla Wahlgren delar sin födelsedag med både julaftonsstök och Jesus men tar det hela med ro.

– Alla som fyller år på julafton gör nog på samma sätt? Jag firar födelsedag fram till ”Kalle och hans vänner” drar i gång klockan tre. Sedan blir presenterna julklappar. Det som är lite speciellt jämfört med folk som fyller år andra dagar är väl att det inte blir av att man bjuder in folk för att fira födelsedagen. Det blir faktiskt inte mycket fokus på den alls om jag ska vara ärlig.

Wahlgrens firade julen samlade hemma hos mamma Pernilla. Som är noga med maten till jul.

– Det är inte så att jag har någon paradrätt eller så att barnen älskar ”mammas köttbullar”. Mitt bidrag är istället att se till att det italienska köket alltid är representerat på bordet.

– Så länge jag får vara tillsammans med mina barn så spelar det inte så stor roll med firandet. Och hur det blir. Benjamin brukar sitta och spela på pianot och det är jättemysigt.

Tomtemor skapade kaos i skolan

Sonen Benjamin Ingrosso som befinner sig hemma hos mamma under intervjun flikar in.

– När vi var mindre var det så klart mycket roligare. Alltså morfar som tomte var ju världsklass. Jag trodde ju på Tomten på riktigt fram tills jag var i alla fall tio år, säger han.

Har du själv något speciellt julminne som du vill dela?

– Jag minns en speciell jul när Theo, min minsting, fick krupp på julaftonen när vi var ute hos mina föräldrar på Värmdö. Jag och hans pappa åkte in till sjukhuset och sedan kom en kompis till mig med resterna från hennes julbord. Sedan satt vi i ett väntrum och det var så himla mysigt och tryggt. Låter kanske konstigt. Men från den här oron när man är hemma till att sitta där på sjukhuset och Theo fick hjälp med andningen och allt var bra. Det var så fridfullt, säger Pernilla.

I år har hon spelat Tomtemor i årets julkalender ”Panik i tomteverkstan”. Vilket gjort henne populär på sonens skola.

– Jag var på Theos skolavslutning häromdagen och när jag skulle gå hem så gick jag förbi skolgården där ettorna och tvåorna var. Och de blev helt galna. Det var liksom inte Pernilla Wahlgren som gick där. De kom fram med stora ögon och gapande munnar: ”Är det Tomtemor?” och jag svarade ”Ja”. Och de trodde verkligen jag var Tomtemor. Det blev kaos. Men jag är ju fuckin’ Tomtemor. Det är skitstort!

Vill leda Mello – med Bianca

Familjen är viktig för dig. Och ”Wahlgrens värld” gör du tillsammans med främst din dotter Bianca Ingrosso men även mamma Christina Schollin är med på ett hörn. Hur har serien påverkat er relation?

– När det gäller Bianca skulle jag säga att vår relation har stärkts av programmet. Vi har växt ihop på ett sätt under den här resan för vi har gjort saker som vi kanske inte skulle ha gjort tillsammans annars.

– Det är lite annorlunda med mamma. Det är ju inte så att serien gjort oss tightare. Jag tycker mer att det är kul för henne att få vara med och att hon också fått ett litet uppsving.

På vilket sätt har serien förändrat dig och ditt liv?

– Ganska mycket skulle jag säga. Jag är ju bara mig själv i programmet och folk tycker uppenbarligen att jag är rolig. Det låter kanske konstigt men ”Wahlgrens värld’ har gett mig en ny karriär, som mig själv skulle man kunna säga.

Du har premiär på din nya show ”Hybris” i januari. Känner du någon stress och press att följa upp braksuccén med förra showen?

– Jag känner att vi har något bra på gång så jag är mer taggad. Om den sedan blir sågad av recensenterna så är det inte hela världen. Jag känner att det är det här vi vill bjuda på. Och vi har redan sålt fler biljetter än jag någonsin vågat drömma om.

Melodifestivalen drar ju igång efter nyår – skulle du kunna tänka dig att tävla igen?

– Jag tackade nej senast året efter att Benjamin vann. Hur skulle det se ut? Att mamma tävlar och tänker: ”Nu är det min tur!”. Det känns väldigt långt borta. Tävlingsmomentet är inget som lockar mig längre.

– Däremot om jag fick erbjudandet att leda Melodifestivalen. När vi ändå är inne på det där med hybris. Det hade varit kul. Kanske ihop med Bianca? Det känns mer självklart och något som jag faktiskt skulle överväga.

”Livrädd att förändra ansiktet”

Hur känner du inför det faktum att du blir äldre?

– Kluven skulle jag säga. Det är klart att jag ser i spegeln att jag blir äldre. Och det är inte jättekul. Man jag kan inte göra så mycket åt det. Jag vill inte hålla på med botox och fillers, men jag gör alla andra behandlingar jag kan i ansiktet för att inte få fler rynkor än jag redan har.

– Jag är livrädd för att förändra ansiktet. Min största skräck är att folk ska säga: ”Har ni sett Pernilla Wahlgren, hon ser ju inte klok ut”. Jag är fullständigt medveten om att jag är på dödens halva av livet. Men när jag ser på mina föräldrar, de är över åttio år och lever livets liv nere i Spanien, de träffar kompisar och har så himla kul, då är det kanske inte så dumt att bli äldre?

– Jag kanske ska jobba på de här åren när det flyter på så bra. Och sedan bara njuta av livet. Jag har redan betalat av alla mina lån. Jag är helt skuldfri och skulle kunna sitta i mitt hus nere i Spanien och bara njuta. Man får försöka se det positiva med att bli äldre.

Du sa det själv. Mamma och pappa är över åttio. De kommer inte finnas för alltid. Hur känner du inför det?

– Jag bryter nästan ihop och får panik bara av att vi pratar om det. Även om jag vet att livet ser ut så, så tänker jag att de kommer leva tills de blir hundra. Så måste det bli.

– Häromdagen var jag, Benjamin och Bianca på Astrid Lindgrens barnsjukhus för att sprida lite julstämning för patienterna och Bianca skrev till oss efteråt: ”Tack för att ni är friska. Jag älskar er”. Och det är allt det handlar om. Så länge jag får ha hälsan i behåll och inte drabbas av någon allvarlig sjukdom så skiter jag fullständigt i om jag har rynkor eller går upp i vikt. Jag tänker ofta på det och är så tacksam för varje dag jag får. Och att jag har ett jobb och en familj som gör mig lycklig.

Det finns också fördelar med att bli äldre. Barnbarn till exempel.

– Ja, och jag längtar nästan så jag spricker tills den dagen. Jag ska bli världens bästa farmor och mormor. Även om det nog dröjer för de är ju singlar allihop. Och när det väl blir så hoppas jag att jag har tid för mina barnbarn. Så att jag inte bara är ute på turné hela tiden. Och jag hoppas att de vill vara med i ”Wahlgrens värld” framför allt, så att jag kan tjäna pengar på dem, säger hon lite skämtsamt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

LÄS VIDARE

Benjamin Ingrosso om bråken i familjen under uppväxten: ”För liten för att gå emellan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Pernilla Wahlgren

Wahlgrens värld

Christina Schollin

Bianca Ingrosso

Benjamin Ingrosso