Malin Åkermans mystiska sjukdom

Ignorerade läkarens besked: ”Jag blev allt tröttare”

Malin Åkerman struntade i läkarens upptäckt och valde att spela in en film i stället.

För tidningen Topphälsa berättar den svenska Hollywoodstjärnan om diagnosen – och vägen tillbaka.

– Jag blev allt tröttare och tog mig inte upp ur soffan, säger hon.

Hon genomgick en hälsoundersökning inför en filminspelning 2009 när läkaren upptäckte att något inte stod rätt till med sköldkörteln. Men Malin Åkerman, 41, ignorerade läkarens varning och spelade in filmen. Två månader senare var hon helt orkeslös.

– Jag blev allt tröttare och tog mig inte upp ur soffan. Min man kände inte igen mig, säger hon till tidningen Topphälsa.

Angrep kroppens immunförsvar

Den svenska Hollywoodstjärnan, som nu är aktuell med sin första svenska roll i hyllade musikalfilmen ”En del av mitt hjärta”, tog sig tillbaka till läkaren som konstaterade att hon drabbats av Hashimotos sjukdom. Hashimotos sjukdom är en så kallad autoimmun sjukdom där det bildas antikroppar i kroppen, som angriper sköldkörteln. Det är en vanlig orsak till hypotyreos, och kan leda till att sköldkörteln skrumpnar.

– Det tog ett år av ny diet och medicin innan jag kände mig som vanligt igen, säger Malin Åkerman till Topphälsa.

Tvingats lägga om

– Efter min utmattning har jag lärt mig hur viktigt det är, också för att visa min son Sebastian att det är okej, att vara såväl arg som ledsen. Det förstod jag aldrig i min egen barndom. När min mamma och pappa skilde sig visade pappa aldrig känslor. Han fick det att låta som att det var en enkel grej, medan jag hela tiden förstod att det ju inte kunde vara så.

För Topphälsa berättar Malin Åkerman att utmattningen och läkarens besked också tvingat henne att sluta med sin favoritträning. I stället för crossfit och tyngre träningspass blir det hajking och pilates.

– Det tog alldeles för mycket på min kropp. I dag går jag mest på klasser. men om en kompis föreslår att vi ska ta ett glas vin istället för att träna, gör jag hellre det, haha, säger Malin Åkerman till Topphälsa.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN