Harvey Weinstein döms till 23 års fängelse

Fälls för sexuellt övergrepp och våldtäkt

Harvey Weinstein döms till fängelse.

Filmproducenten får 23 år för sexuellt övergrepp och våldtäkt, meddelar domstolen i New York.

Det uppger bland annat New York Times.

De första offentliga anklagelserna om våldtäkt och sexuella övergrepp mot Harvey Weinstein, 67, kom 2017. Sedan dess har över 70 kvinnor trätt fram och anklagat honom för ofredanden, sexuella trakasserier och våldtäkt. Detta blev starten på den Meetoo-rörelse som spred sig världen över.

Döms till fängelse

Förra månaden dömdes han för två sexualbrott av en domstol i New York. Ett fall av sexuella övergrepp 2006 och ett fall av våldtäkt 2013. Han friades från andra grövre brottsmisstankar. Efter det fick han föras till sjukhus med bröstsmärtor.

Under onsdagen meddelade domstolen att filmmogulen Harvey Weinstein nu döms till 23 års fängelse, rapporterar flera amerikanska medier, bland annat New York Times.

Weinstein när han anlände till rätten på Manhattan i måndags.
Weinstein när han anlände till rätten på Manhattan i måndags.

Nekar till brott

Weinstein har under hela rättegången nekat till brott.

– Jag är oskyldig. Jag är oskyldig. Hur kan det här hända i Amerika?, sa han till sin advokat Donna Rotunno, direkt efter juryns uttalande, enligt Daily Mail.

Donna Rotunno har tidigare sagt att Weinstein tog domen ”som en man”.

– Harvey är stark, Harvey är otroligt stark. Han tog det som en man. Han vet att vi kommer fortsätta kämpa för honom och att det här inte är över ännu.

”Början på rättvisa”

När domen kom i februari twittrade Mira Sorvino, som är en av de många kvinnor som anklagat Weinstein för sexuellt ofredande.

”Början på rättvisa. Det kommer mera, mina systrar”, skrev hon.

”I dag är en viktig dag och ett stort steg framåt i vårt gemensamma läkande”, skrev Rose McGowan på sin Twitter.

Rättegången inleddes i New York i början av januari. Där har ytterligare åtal väckts mot Harvey Weinstein, gällande fyra sexualbrott i Los Angeles.


Fakta: Harvey Weinstein-skandalen

Anklagelserna riktades mot Harvey Weinstein i början av oktober 2017 efter artiklar i tidningarna New York Times och New Yorker.

En rad kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd, Rose McGowan, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette gick ut och anklagade Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter som pågått under flera årtionden.

Uppgifterna om Weinsteins systematiska sexuella övergrepp utlöste metoo-rörelsen, som fått kvinnor att vittna om övergrepp i många olika länder och branscher.

Weinstein sparkades från det egna bolaget The Weinstein Company som han grundade tillsammans med sin bror 2005.

The Weinstein Company har sedermera gått i konkurs.

Källa: TT

Publisert:

LÄS VIDARE