Marie Fredriksson död

Stjärnorna – och kungen – sörjer Marie Fredriksson

”Nära förknippad med minnen från särskilt viktiga stunder”

NÖJE

Marie Fredriksson sörjs av en hel kändisvärld.

Nu kommenterar även statsminister Stefan Löfven (S) hennes bortgång, i ett inlägg på Facebook.

– För många i vårt land, även i min egen familj, är hennes musik nära förknippad med minnen från särskilt viktiga stunder i livet, säger kung Carl XVI Gustaf.

– Tiden går så fort så fort. Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela, säger Per Gessle i ett uttalande om sin Roxettekollega Marie Fredriksson.

Han fortsätter:

– Tack Marie, tack för ALLT. Du var en helt unik musikant, en sångerska på en nivå vi knappast kommer att få uppleva igen. Du målade mina svartvita sånger med de vackraste färger. Du var en helt underbar vän i över fyrtio år. Jag är stolt, hedrad och lycklig över att fått dela så mycket av din tid, din talang, din värme, generositet och humor. All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same, säger han i pressmeddelandet.

Pernilla Wahlgren brast ut i tårar när hon nåddes av det tragiska beskedet om Marie Fredrikssons död under SVT:s pressträff inför ”Stjärnorna på slottet”

Hyllas av kungen och statsministern

Kung Carl XVI Gustaf kommenterar dödsbudet via hovets informationschef Margareta Thorgren.

”Vi har nåtts av det tråkiga beskedet att sångerskan Marie Fredriksson gått ur tiden. För många i vårt land, även i min egen familj, är hennes musik nära förknippad med minnen från särskilt viktiga stunder i livet”, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar hennes bortgång, i ett inlägg på Facebook.

“Det är oerhört sorgligt att Marie Fredriksson har gått bort. Jag tänker på hennes familj och vänner.

Marie Fredriksson var en av Sveriges mest folkkära artister. Jag minns tydligt när jag hörde henne för första gången att jag tänkte: den här rösten är något utöver det vanliga.” skriver Löfven.

Han fortsätter:

“En av de låtar som jag särskilt minns är Sparvöga, låt oss minnas hennes ord:

Tiden den går, livet är så kort

Allt för kort för att gömmas bort

Så gör det du vill och blomma ut

Njut av din spegelbild, vår tid är nu”.

Wahlgren: ”Otrolig”

Pernilla Wahlgren fick budet om Marie Fredrikssons död under SVT:s presskonferens för ”Stjärnorna på slottet” vid lunchtid.

– Det är en sån himla förlust, jag känner att det kommer bli världssorg, eftersom hon var en så fantastisk artist och människa, som dog alldeles för ung även fast jag vet att hon varit sjuk länge. Jag känner hennes man Micke bäst. Jag tänker på honom och barnen. Det är jättesorgligt, en stor förlust för oss alla i hela landet. 

Har du nåt speciellt minne?

– Jag tänker mest på hennes otroliga karriär med Roxette över världen. Och hennes sång ”Tro” som jag tror kommer spelas fantastiskt mycket nu. Den är så fin. Hon har gjort så mycket avtryck, det är verkligen jättesorgligt. nu. Den är så fin. Hon har gjort så mycket avtryck, det är verkligen jättesorgligt.

Louise Hoffsten minns första gången hon träffade Marie Fredriksson, när de uppträdde tillsammans på den klassiska konsertturnén ”Badrock”.

– Hon var en fantastisk människa först och främst, och en fantastisk och unik artist och människa. Det är ett chockerande besked att hon har gått bort, endast 61 år gammal. Man blir förstås påmind om dödens ändlighet. Marie kämpade mot tumören och sjukdomen som bara den, in i det sista. Jag sörjer för hennes familj och hennes barn. Det är en stor förlust för hela världen.

Kulturministern: Oerhörd sorg

Kulturministern Amanda Lind (MP) berörs personligen av Marie Fredrikssons död.

– Jag reagerar med oerhörd sorg. Marie Fredriksson var en så oerhört viktig del av både svensk popmusik och det svenska popundret på Roxette. Men även för mig personligen, jag har vuxit upp med att lyssna väldigt mycket på både hennes och Roxettes låtar. Jag tänker i dag så klart mest på hennes familj. Men hon har betytt oerhört mycket för så många, säger hon.

Fler stjärnor sörjer den folkkära artisten: ”R.I.P fina och duktiga Marie! En stolthet för Sverige”, skriver Anders Bagge på Instagram.

Mark Levengood skriver: ”Finaste Marie! Lilla sparv”.

Showproducenten Edward af Sillén skriver på Instagram: ”Finns ingen svensk artist jag älskat mer och under längre tid än jag älskat Marie Fredriksson. Den häftigaste popartist jag vet. Ska lyssna på hennes och Roxettes musik hela kvällen, och för alltid. Vilken förebild. Vilken stjärna. Redan saknad så det gör ont.”

”Du älskade fantastiska människa! Du kommer alltid leva kvar. Tack för allt Marie. Mitt hjärta går sönder när jag tänker på familjen”, skriver Charlotte Perrelli på Instagram.

”Hon visste att hon levde på lånad tid”

Lena Philipsson säger via sin presskontakt:

”En oerhört sorglig nyhet. Marie var en av Sveriges absolut bästa sångerskor, och låtskrivare. Hon kommer vara mycket saknad”.

Mauro Scocco skriver på Twitter:

”Vila i frid älskade Marie å tack för alla roliga stunder”.

Artisten Lisa Nilsson minns Marie Fredriksson med värme och säger att hon sist de sjöng ihop för några år sedan slogs av vilken oerhört ödmjuk person Marie Fredriksson var och hur mycket hon njöt av musiken och tiden på scenen.

– Hon visste på något sätt att hon levde på lånad tid och sa att ”det gäller att passa på” och att ta vara på varje stund i musiken och med publiken och barnen, säger hon.

Artisten Tommy Körberg säger:

– Det var alldeles för tidigt. Det är så trist. Jag upplevde att hon tillhörde lite av den blyga sorten. Marie hade en jäkla pipa. Vi har tyvärr inget kontrakt med livet, inte ens för en timme. Man ska ta tillvara på den här tillvaron så gott man kan, säger han.

ANNONS

Handla festkläder från små till stora storlekar. Upp till 60% rabatt på tusentals varor hos Cellbes här!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Marie Fredriksson död

LÄS VIDARE

Dean Cushmans sorg efter Marie Fredriksson

ÄMNEN I ARTIKELN

Marie Fredriksson död

Marie Fredriksson

Per Gessle

Edward af Sillén

Roxette

Anders Bagge

Mark Levengood