SVT backar efter TV4:s kritik

Tv-profilerna rasade – nu backar SVT-chefen

Efter att SVT annonserade att de skulle börja sända nyheter vid samma tid som TV4 möttes de av skarp kritik.

Nu backar kanalen – och drar tillbaka planerna.

”Vår ambition har aldrig varit att motverka TV4” skriver mediedirektör Jan Helin till SVT.

SVT meddelade i slutet av oktober att de planerade att sända sina nyheter vid klockan tio på kvällen. Något som fick TV4 att tända till – då det är samma tid som TV4 sänder sina nyheter.

– Det är en krigsförklaring, sa TV4-vd:n Casten Almqvist i SVT efter beskedet.

Nu meddelar SVT:s mediedirektör Jan Helin i ett uttalande att de drar tillbaka sina planer om att sända nyheter vid klockan tio.

”Vår ambition har aldrig varit att motverka TV4 utan att stärka vår lokala nyhetsleverans till publiken. Det kommer att vara vårt fokus även i det fortsatta arbetet, liksom ett fortsatt lyssnande och deltagande i diskussionen om mediers utveckling”, skriver Jan Helin.

Konkurrenten: Eloge

TV4:s vd Casten Almqvist är nöjd.

”Vi välkomnar det här beskedet och vill gärna ge en eloge till SVT som fattar det här beslutet. Det är ett sundhetstecken att vi mediehus kan föra den här typen av debatter på ett bra sätt både i och utanför offentligheten. Beslutet har bara vinnare och den som vinner allra mest är publiken”, skriver han i ett uttalande till Aftonbladet.

TV4-profilerna i uppror

I november gick även flera TV4-profiler ut i en debattartikel i tidningen Journalisten där de krävde att SVT skulle stoppa sina planer då de såg det som ett angrepp mot andra medier.

”Det sista Sverige behöver är minskad mångfald i utbudet av nyheter. Därför får det olyckliga konsekvenser om SVT skulle göra verklighet av sina planer. Vi som arbetar för TV4Nyheterna runt om i landet är de första att skriva under på hur viktig en självständig och oberoende nyhetsbevakning av hela Sverige är”, skriver de.

Anna Lindmarker: ”Folk ser det som ett angrepp”

Även TV4:s nyhetsankare Anna Lindmarker riktade skarpt kritik mot beslutet.

”Det kan omöjligt vara ett public service-uppdrag att börja konkurrera med andra nyhetsprogram om tittarna. Vi går till jobbet varje dag och gör granskningar och reportage som speglar vad som sker i hela Sverige. Vi vägrar att se det lokala arbete vi bidrar med till publiken osynliggjort av Jan Helin”, sa hon då.

Aftonbladet har varit i kontakt med SVT som hänvisar till Jan Helins tidigare uttalande.

Publisert:

LÄS VIDARE