Christina Schollin om sjukhusvistelsen: ”Jag var riktigt illa däran”

Hon fick svår andnöd och tvingades åka ambulans akut till sjukhuset i spanska Malaga.

Christina Schollin, 82, hade drabbats av blödande magsår till följd av en bakterie.

– Jag var riktigt illa däran, säger hon till Aftonbladet.

Det var i slutet av januari som Pernilla Wahlgrens hyllade show ”Hybris” hade premiär. Stora delar av familjen var på plats på Cirkus i Stockholm, däremot saknades mamma Christina Schollin och pappa Hans Wahlgren som befann sig i spanska Nerja där de bor delar av året.

Tanken var att de skulle komma hem till premiärkvällen, men nu berättar Christina Schollin att hon insjuknade hastigt vilket omöjliggjorde en resa hem till Sverige.

Christina Schollin.
Christina Schollin.

Svårt att andas

– Jag blev väldigt sjuk. Det började med att jag verkligen inte mådde bra och knappt kunde andas. Jag kunde inte ens gå några få steg utan att få andnöd. Så jag fick åka in akut med ambulans till ett sjukhus i Malaga, det var tjutande sirener hela vägen. Jag hade fått blödande magsår och anemi och fick ligga där i tolv dagar. Jag fick blodtransfusioner och massa blod, det blev fyra påsar.

Det visade sig att Christina Schollin råkat ut för Helicobacter pylori, en bakterie som enligt 1177 Vårdguiden är den vanligaste orsaken till just magsår.

Antibiotika gav nya problem

– Jag fick en fjorton dagar lång antibiotikakur, men det var tydligen för mycket för mitt hjärta eftersom jag har ett förmaksflimmer som jag också tar mediciner för. Det var verkligen jättejobbigt. Då fick jag åka in igen till sjukhuset för vatten i lungorna och jag fick även syrgas. Jag var riktigt illa däran, förklarar hon och fortsätter:

– Många i min närhet trodde jag hade jobbat och stressat för mycket och att det var orsaken till magsåret. Jag hade åkt runt en hel del för att göra lite pr för min bok och när jag fick blödande magsår frågade jag därför läkaren om det kunde bero på stress. Men det har ingenting med saken att göra, utan berodde ju på bakterien.

Christina Schollin med maken Hans Wahlgren.
Christina Schollin med maken Hans Wahlgren.

Mediterar i karantän

Hans måste ha varit fruktansvärt orolig för dig?

– Gud, ja! Men han var med mig på sjukhuset hela tiden och vi fick till och med dela rum. Jag är så himla tacksam och vill verkligen tacka för en otroligt bra vård.

– Sedan fick jag förhållningsorder av läkarna vilket innebar att jag skulle äta en speciell slags kost utan salt och så. Men precis när jag hade börjat bli bättre och jobbade på att få tillbaka min ork så kom ju coronan. Jag är såklart väldigt glad för att jag inte blev sjuk då. Men nu tar jag det lugnt och mediterar mycket och tänker goda tankar. Att vara i karantän är nog ett bra sätt att återhämta sig på.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN