Carina Berg

Jättemissen i ”Bergs drömkåk”

Experten: ”Blev helt fel” – Kanal 5:s försvar: ”Ingen ovanlighet”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Plötsligt dyker det ovanliga upp i ”Bergs drömkåk” – något som aldrig skådats i Sverige tidigare.

Men allt är en bluff.

”Det är ingen ovanlighet”, säger Kanal 5:s pressansvariga i ett mejl till GP.

Carina och Erik Berg renoverar sin skärgårdsvilla i Kanal 5:s realityshow ”Bergs drömkåk”, ett projekt som enligt experter kan leda till miljonvinster för programledaren och fotbollsspelaren.

Men förra tisdagens avsnitt har förvånat fågelexperter runt om i Sverige, rapporterar GP.

För i en sekvens dyker en amerikansk vithövdad havsörn upp i bild. I tv-programmet får man intrycket av att fågeln sitter i en grantopp i närheten av paret Bergs skärgårdshus.

Men just den arten av havsörn (Haliaeetus leucocephalus) har aldrig skådats i Sverige. Fågeln, som är USA:s nationalfågel heter på engelska American bald eagle och är en av de starkaste symbolerna för landet. Den är fridlyst sedan 1940 och har sällan synts utanför Nordamerika, enligt GP.

– Någon på Kanal 5 har klippt in örnen i programmet för att, jag vet inte, skapa lite stämning antar jag. En slags genrebild från naturen. Och så blev det helt fel, säger ornitologen Niklas Aronsson till GP.

”Så himla onödigt”

Aronsson är redaktör för tidsskriften ”Vår fågelvärld” och enligt honom har den mycket sällsynta fågeln i Kanal 5:s program blivit ett stort samtalsämne i den svenska fågelskådarvärlden.

– Det är så himla onödigt att göra den här typen av enkla fel. Det är slappt. Jämför med ”Morden i Midsomer” och liknande brittiska produktioner, de är extremt noggranna och väljer alltid korrekta fågelljud, oavsett om det är en rödhake eller en järnsparv som märks i bakgrunden, säger han till GP.

Kanal 5 bekräftar för tidningen att fågeln inte filmats i närheten av Carina Bergs och Erik Bergs hus i Stockholms skärgård. Istället är videosekvensen hämtad från ett internationellt videoarkiv där man kan köpa bilder.

”Det är ingen ovanlighet att tv-produktioner använder sig av bilder från bildbanker för att förstärka en viss känsla eller miljö i sina program, vilket också har varit fallet här”, skriver Mathilde Albinsson, pressansvarig för ”Bergs drömkåk” på Kanal 5, i ett mejl till GP.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I nionde avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” gästar Youtube-profilen Mauri Hermundsson. Linn och Bea avslöjar att en bonde blivit hjärtekrossad efter inspelningen.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - välj mellan flera modeller.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Carina och Erik Berg har fått sonen Otto

ÄMNEN I ARTIKELN

Carina Berg

Kanal 5

Stockholms skärgård

Örnar

AB Voice