Sylvester Stallone

Schwarzenegger om vacklande hälsan: ”Har problem med hjärtat”

Stor intervju om åldrandet, nya filmen och vänskapen med Stallone

Av: 

Magnus Sundholm

NÖJE

HOLLYWOOD. I ”Terminator dark fate” är Arnold Schwarzeneggers robot för länge sedan omsprungen av kraftfullare, mer avancerade skapelser.

En vanlig dag är det så den 72-årige skådespelaren själv känner sig.

– Jag brukade vara starkast i världen, säger han.

Uttalandet är inget billigt click bait för att göra PR för den senaste filmdelen i James Camerons skapelse som först såg dagens ljus 1984 och sju år senare för alltid skrev in sig i filmhistorien med megasuccen ”Terminator 2”.

I stället är den del av en längre reflektion kring åldrandet som han gör under en stillsam sittning långt innan lanserings-cirkusen för miljardsatsningen drar igång på allvar.

– Det suger verkligen att bli äldre. Men jag kanske lider av det mer än andra, säger han när vi ses inne på filmbolaget Foxs lokaler i västra Los Angeles.

– Jag var mister Olympia (sju gånger), jag var mister universum (en gång). Jag var någon som när som helst kunde ta 225 kilo i bänkpress, 225 kilo i knäböj eller lyfta 315 kilo. Sen når man plötsligt en ålder när man står framför spegeln och inser att man inte längre…

Fortsättningen blir hängande i luften.

På en följdfråga gör han ett nytt försök.

– Jag påverkas av det eftersom jag en gång var i absolut toppform och nu är jag inte det längre, även om jag kanske är i bättre form än någon annan som är 72.

Skadar sig lättare

– För att hålla fast vid det så länge det är möjligt tränar jag varje dag. Jag gör det trots att det medicinskt har bevisats gång på gång; det är mindre testosteron i en åldrande manskropp, den producerar mindre muskler och därför krävs det mer ansträngning för att producera muskler. Samtidigt skadar man sig mycket lättare.

Den österrikiske, före detta bodybuildern, som medgett att han i unga år tog steroider, har haft sin beskärda del av fysiska problem. 1997 och 2018 genomgick han hjärtoperationer.

– Alla som åldras får problem. För vissa är det knäna, för andra ryggen. Min sårbarhet har alltid varit hjärtat. Därför måste jag noggrant hålla koll på det.

Det hindrar honom inte från dagliga styrkepass på gymmet dit han alltid cyklar.

Rollen i ”Dark fate” gav honom en kick att köra hårdare.

– När man skrivit på kommer pressen. Man måste leverera. Förutom styrka körde jag med stuntkillarna, gjorde cardio och vapenträning.

Att Schwarzenegger kommer från en annan generation lyser vid ett par tillfällen igenom under vår pratstund. Det sker bland annat när han berättar om hur viktigt det var för honom att inte blunda när han avfyrade vapnen.

Räddade mänskligheten

– Terminator är en robot. Då går det inte att göra såhär (han låter fingrarna på högerhanden falla slakt framåt) som en liten fjolla (skratt).

”Dark fate” ignorerar de tre senaste filmerna i Terminator-serien och hakar i stället på ”Terminator 2”, då Sarah Connor (Linda Hamilton) stoppade mördarrobotarna från Skynet och räddade mänskligheten.

Den här gången hotas en ung kvinna, Dani (Natalia Reyes), av nya robotar. Det får Sarah Connor, Terminator och en medicinskt förstärkt soldat (Makenzie Davis) att ge sig in i striden.

”Det är en däckskrikande och plåtkrossande actionpicknick”, skrev Nöjesbladets recensent Stefan Hedmark om filmen som regisserats av Tim Miller och i helgen gick rätt in på biotoppens andraplats.

Schwarzenegger uppger att han blev glad när han hörde att Hamilton skulle återvända till rollen som hon inte spelat sedan 1991.

– Hon kom i galet bra form för ”Dark fate”. Hennes tränare sa att han lät henne springa på stranden i timmar, bära tunga vapen, gå på långa turer med 45-kilospackning. Ändå gav hon aldrig upp. Hon är den sortens kvinna – benhård.

Själv uppger han att liknande egenskaper hjälpte honom att förverkliga sina drömmar.

Pengarna tillbaka

– Jag var aldrig den naturligt bäste kroppsbyggaren. Jag blev bäst genom massor av träning. På samma sätt föddes jag inte till skådis. Jag hamnade i yrket på grund av min fysiska utveckling. Väl där tog jag dramalektioner, lärde mig engelska, tog röstlektioner och kurser för att få bort min brytning.

Han ler snett.

– Men jag borde nog kräva pengarna tillbaka för brytningskursen (skratt).

Schwarzenegger räknar ”Conan, barbaren” och ”Twins” som några av sina mest legendariska filmer. Men ingen av dem var ens i närheten att bli lika ikoniska för en så bred publik som Terminator-filmerna blev.

– James Cameron kom på ett sätt att på en och samma gång göra Terminator till en av filmvärldens tio bästa skurkar och en av de tio bästa filmhjältarna. Det lyckades eftersom Terminator är en maskin. När vi hade testvisning av första filmen och Terminator dödar massa poliser och ödelägger en polisstation jublade Los Angeles-poliserna i publiken.

Schwarzenegger skrattar när han återberättar minnet.

– Sen var det banbrytande på grund vändningen från ettan till tvåan – där Terminator går från maskin ute efter att förgöra mänskligheten till att rädda den.

Banbrytande effekter

Succén lär också ha påverkats av att framför allt del två bjöd på banbrytande effekter på bioduken.

– Självklart. Det är samma sak med den här. Vi la massor av kraft och energi på att actionscenerna skulle kännas unika i förhållande till det vi sett tidigare.

Förutom ”Terminator” planeras en återstart av ”Conan, barbaren”, med Schwarzenegger i huvudrollen. Den lär bara spä på det kändisskap han levt med i snart hela sitt vuxna liv.

– Jag förstår inte kändisar som klagar på det. De vill att folk ska bli glada när de släpper ny film, blir valda till guvernör eller vinner en tävling. Samtidigt vill de vara ifred när de går på stranden eller på restaurang. Det funkar inte på det sättet.

Han uppger att han aldrig varit obekväm med hyllningarna.

– Det folk i världen klagar mest över är att de inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Jag får mängder. Det gör att jag inte behöver gå psykolog (skratt). Jag har inget att klaga över.

Några planer på att trappa ner har han inte. Tvärtom. På ritbordet finns planer på en turnerande krogshow med en annan åldrande actionstjärna – Sylvester Stallone, 73.

– Vi pratar seriöst om det.

Dödade flest

Han håller med om att det för många kan komma som en överraskning.

– På 1980-talet bråkade vi jämt. Vi grälade om vem som hade största vapen i filmerna, vem som hade flest knivar, största musklerna, minst kroppsfett, vem som dödade flest på vita duken och vems filmer som drog in mest pengar.

Han skakar på huvudet.

– VI var så tävlingsinriktade. På ett sätt var det kanske bra. Konkurrensen gjorde både oss och filmerna bättre.

Med åren grävdes stridsyxan ner och i dag uppger han att de är vänner.

– Dumheten är borta. Vi umgås. Vi känner varandras familjer, träffas och käkar middag.

På frågan vad de pratar om, rycker han på axlarna.

– Pengar, familj, karriärer, filmer och problemen med att bli äldre som actionhjälte. Många har faktiskt erbjudit oss att åka på turné ihop.

Han uppger att det i så fall bara kommer att vara han och Stallone på scen, i en slags komedi-prathow.

Olika bilar

– Han ser världen på ett helt annat sätt än jag. Jag tycker att han är mycket mer komplicerad än jag (skratt). Han klär sig annorlunda (skratt). Vi röker olika cigarrer, kör olika bilar.

Och, kunde han ha tillagt, har helt olika politiska åsikter.

– Jag tror att det kunde bli kul att svara på några frågor från honom och sedan låta honom säga emot precis allt. Sånt kan bli väldigt roligt.

Att det skulle innebära att Terminator gjort sitt vill han inte hålla med om.

– Jag tror alltid att det är över efter varje film. Men du vet hur Hollywood är. Funkar det skriver filmmakarna in mig igen. De är makalösa på att komma på olika sätt att få mig att dyka upp igen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder till bra pris hos Lindex här!

Lindex

Nöjesbladets Hollywoodreporter Magnus Sundholm möter Arnold Schwarzenegger.
Publisert:

LÄS VIDARE

Greta om erbjudandet från Schwarzenegger

ÄMNEN I ARTIKELN

Sylvester Stallone

James Cameron

Los Angeles

Arnold Schwarzenegger

Vapen

Hollywood

Bilar