Anna Lindmarker fyller 60 år: Tyckte TV4 var tramsigt

Nyhetsankaret om livet och kärleken: Inte ett dugg dumt att bli äldre

Anna Lindmarker blir 60 år idag.
Anna Lindmarker blir 60 år idag.

För 24 år sedan lämnade hon SVT för TV4.

Men det tog lång tid innan Anna Lindmarker, 60, lät sig övertalas. 

– Jag tyckte TV4 var väldigt tramsigt.

Nyhetsankaret Anna Lindmarker slog igenom på 90-talet som nytt fräscht ansikte i ”Aktuellt” och fick det tveksamma epitetet ”Hot lips” på grund av sina rödmålade läppar. Något som hade varit svårt att tänka sig idag 2021.

Idag fyller hon 60 år och har som så många andra jubilarer denna märkliga tid fått ställa in och ställa om sitt firande. Annars är Anna Lindmarker ganska obrydd kring sin ålder.

– Jag tänkte en del i höstas på när min mamma fyllde 60 och hur gammal jag tyckte att hon var då. Men det är så, vi blir alla äldre och det är fantastiskt att få bli det.

Hon har rapporterat från mängder av stora nyhetshändelser, men det är ett speciellt ögonblick från ”Aktuellt” som har etsat sig fast.

– Det var en skolskjutning i Skottland 1996 där sexton barn och en lärare dog. Under 18-sändningen, precis före ”Bolibompa”, satt många barn ensamma framför tv:n och väntade. Då valde vi på ett väldigt ovanligt sätt för public service att avannonsera inslaget ungefär med att ”ni barn som sitter och tittar på det här, ni ska veta att det är väldigt ovanligt att sådant här händer och det har aldrig hänt i Sverige”. Det blev en debatt om det vilket jag tycker var märkligt. Det var ett steg från den stela programledarrollen och det har präglat mig.

Anna Lindmarker med sambon Lars Weiss.
Anna Lindmarker med sambon Lars Weiss.

”Jag behövde ha en högre lön”

Din pappa Ingmar Lindmarker var legendarisk journalist och utrikeskorrespondent, påverkade han dig till att bli journalist?

– Nej, han försökte nog påverka mig till att inte bli journalist. Jag tror inte han tyckte jag dög. Men allt eftersom åren gick och framför allt mot slutet av hans liv så tyckte han nog att jag var en rätt hygglig journalist.

Anna Lindmarker blev en stor profil i SVT, men valde 1997 att byta kanal till kommersiella TV4.

– Min käre make, Lasse, som då inte var i närheten av att vara det, hade försökt locka över mig till TV4 vid starten 1990 och sedan återkommande några gånger, men jag sa nej. Jag tyckte TV4 var väldigt tramsigt. Men 1997 var jag nyskild, barnen bodde nästan uteslutande hos mig och jag behövde ha en högre lön för att försörja oss och det har jag aldrig ångrat.

Anna Lindmarker blev så småningom tillsammans med Lars Weiss, men då hade han slutat på TV4.

– Vi har varit tillsammans i 21 år snart. Det är lång tid och det är fascinerande och härligt med en så lång relation.

Det är 15 år mellan er, märker ni av åldersskillnaden?

– Det där är intressant, i olika perioder av livet känns den där åldersskillnaden mer. Men Lasse fyller 75 och är pigg och aktiv och jobbar som han alltid har gjort. Men jag kan tänka mig att i förhållanden där den ena blir riktigt gammal och kanske sjuklig och den andra fortfarande är ung så känns skillnaden mer. Men kärleken är vad kärleken är och vår består, får vi hoppas.

Anna Lindmarker och dåvarande SVT-kollegan Mats Weiland 1990.
Anna Lindmarker och dåvarande SVT-kollegan Mats Weiland 1990.

”Lasse vill absolut inte gifta sig”

Ni fick barn när du var 45, hur var det?

– Det råkade kanske mer bli så, men det var helt fantastiskt. Jag älskar familjelivet, det passar mig utmärkt. Och Lasse har väl kapitulerat inför familjeliv, stackaren...

Så det var inte planerat att skaffa barn?

– I den åldern så är det så, men det var verkligen min högsta önskan. Jag har alltid velat ha tre barn, men trodde aldrig jag skulle få det så Willie är verkligen en gåva.

Även om du kallar Lasse din make så har det inte blivit något bröllop?

– Lasse vill absolut inte gifta sig. Det gör ingenting för jag är inte så intresserad av det heller. Men jag har inte analyserat det närmare, han säger nej, nej, nej, och sedan lämnar han rummet. Vi har förlovat oss för länge sedan, tyvärr vet jag inte var förlovningsringarna är. Ingen av oss har heller någon koll på vilket datum vi förlovade oss. Vi glömmer alltid bort sådana dagar, men i somras kom vi ihåg att vi hade 20-årsjubileum, det hade vi skrivit upp i våra kalendrar.

Det låter avslutningsvis som att du är på en bra plats i livet?

– Oh, ja! Det är så om man har förmånen att bli äldre, då utvecklas man i bästa fall till att bli en lyckligare människa. Småbarnsåren är underbara, men oj så tuffa de är. Samtidigt ska man hålla på med karriären, utvecklas och visa framfötterna. Nu kan jag kan bara sitta ned och njuta. Det är inte ett dugg dumt att bli äldre.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN