Rekordår för kvinnliga regissörer i Hollywood

TT

Publicerad 2021-01-02

Regissören Chloe Zhaos film "Nomadland" är en av de stora Oscarsfavoriterna från 2020. Arkivbild.

Även om 2020 var året som biograferna stängde så ljusnade situationen, åtminstone statistiskt, för kvinnliga regissörer i Hollywood. En ny studie visar att antalet stora filmer regisserade av kvinnor ökade för andra året i rad.

I fjol regisserades ett rekordstort antal filmer producerade i Hollywood av kvinnor. Det visar en ny studie från San Diego State University.

Av regissörerna till de 100 bäst säljande Hollywoodfilmerna 2020 var 16 procent kvinnor. Det är en ökning med 4 procentenheter från 2019 och 12 procentenheter högre än 2018. Enligt studien är det ett tecken på att den ökade pressen på filmbolagen att lyfta fram fler kvinnliga filmskapare verkar ge konkreta resultat, skriver Variety.

"De goda nyheterna är att vi nu har haft två på varandra följande år med växande antal kvinnliga regissörer. De dåliga nyheterna är att 80 procent av de stora filmerna fortfarande inte har en kvinna vid rodret", säger doktor Martha Lauzen, chef för institutionen som genomfört studien, i ett pressmeddelande.

Men även om antalet kvinnliga regissörer ökar, och 28 procent av filmproducenterna bakom de inkluderade filmerna i studien var kvinnor, så minskade antalet kvinnliga manusförfattare och redigerare jämfört med föregående år.

Trots framstegen hade en majoritet (67 procent) av de stora filmproduktionerna mellan noll till fyra kvinnor på nyckelpositioner bakom kulisserna, medan drygt 70 procent av filmerna sysselsatte tio eller fler män som regissörer, manusförfattare och andra viktiga produktionsroller.

"Denna ojämlikhet är slående", konstaterar Lauzen.