Frida Boisen i chock efter avslöjandet om Hamid Zafar

Journalisten Frida Boisen spelar just nu in höstens säsong av SVT:s ”På spåret”, där hon tävlar tillsammans med Hamid Zafar.

Hon är mycket upprörd över DN:s avslöjande om hans antisemitism:

– Jag är helt i chock, så fruktansvärt ledsen, arg och besviken.

När Aftonbladet når Frida Boisen har hon precis läst Dagens Nyheters artikel om Hamid Zafars rasistiska dubbelliv på olika internetforum.

– Det här är emot allt jag står för. Jag är i chock hur han kan ha uttryckt sådana fruktansvärda åsikter, så länge. Jag har suttit och gråtit när jag läste det här, det är ofattbart.

Du har lärt känna honom under tiden i ”På spåret”. Känns det extra svårt på grund av det?

–Jag kände ju inte Hamid sedan tidigare, vi blev hopparade. Han verkar ju som en trevlig människa, har blivit utsedd till Årets svensk, har gjort ett fantastiskt arbete som rektor på Sjumilaskolan i Göteborg, som jag också är från. Här sätter man sig och ska ha roligt i ett program, med en människa som man tror kämpar för en massa gott i samhället och vill förändra det. Och sen möts man av det här nu på morgonen, det är en sådan enorm besvikelse.

Han säger att det här var saker han skrev när han var ung?

– Vad jag förstår var han ändå i 30-årsåldern. Då tycker jag ändå att man är en fullvuxen karl. Nej, jag fattar inte det. Det är klart att man ska kunna ta ansvar och stå för vettiga, demokratiska värderingar om människors lika värde. Det är väl helt självklart. Han var ju inte ett barn eller en tonåring när han skrev det här.

Han säger också att han blandade ihop kritik mot staten Israel med ett skuldbeläggande av alla judar.

– Jag vill inte ens gå in i alla hans resonemang och ord, det är så fjärran från allt vad jag står för. Jag fattar ingenting. Usch.

Vill du att hans medverkan i ”På spåret” ska strykas?

– Det är inte mitt beslut. Det är SVT som får tänka och tycka kring det där, givetvis. Det lämnar jag till dem.

Har ni fortfarande program kvar att spela in, eller är ni klara med inspelningen?

– Det vet jag inte ens om jag får säga faktiskt.

Har du själv sökt honom?

– Jag läste det här för en kvart sedan. Jag är fortfarande i chock. Jag har inte pratat med honom.

Du är ju själv en trolljägare, så du kan mycket om de här personerna. Vad tänker du med anledning av det?

– Ja, det är precis det här jag brukar göra i ”Trolljägarna”, det som DN har gjort nu. Avslöjat en person som till vardags kan vara en fantastisk förebild, rektor, Årets svensk till och med, familjefar. Och som då visar sig ha helt andra åsikter. Eller som han nu säger, det är väl det enda lilla positiva i detta, att han nu säger sig ta avstånd från de här åsikterna, men ändå under så många år…

Kan man lita på en person som tar avstånd från åsikter några få år efter att det har hänt?

– Jag känner ju att mitt förtroende och min glädje är helt rubbad. Jag känner just nu bara enorm ledsamhet, besvikelse, ilska. Det känns väldigt sorgligt.

Vad vill du säga till honom när du pratar med honom nästa gång?

– Hur kunde du? Hur kan du ha eller hur kunde du ha haft sådana här åsikter? Vad är det här? Jag förstår ingenting. Jag är skakad, jag är fruktansvärt besviken, säger Frida Boisen.

Frida Boisen.
Frida Boisen.
Publisert:

LÄS VIDARE