Viveca Sten

Viveca Sten om nya boken och kärleken till maken

”Jag blir mitt bästa jag med Lennart”

Av: 

Hans Shimoda

Anna Shimoda

NÖJE

Hon blev fast i Åre på grund av coronapandemin.

Där och då föddes idén till en helt ny bokserie – men succéförfattaren Viveca Sten är spänd på hur den kommer tas emot.

– Jag känner mig jättenervös.

Det har gått tolv år sedan författaren Viveca Sten, 61, debuterade med romanen ”I de lugnaste vatten”, den första delen i den omåttligt populära Sandhamn-serien. 2010 hade den första säsongen av ”Morden i Sandhamn” premiär på tv och kriminalserien som sänts i sju säsonger har nått mångmiljonpublik.

Tanken var att Viveca Sten skulle skriva ytterligare en bok om kriminalinspektör Thomas Andreasson och åklagare Nora Linde, men det satte coronapandemin stopp för. Istället föddes en annan idé hos Viveca Sten medan hon satt fast i karantän i Åre med maken Lennart – vilket renderade i bokserien ”Åremorden” vars första bok ”Offermakaren” släpptes i dagarna. 

– Vi kom till Åre i februari där vi har hus och precis då slog coronan till. Jag hade avsatt hela våren till utländsk promotion, men allt ställdes in. Lennart och jag blev kvar i Åre och någonstans där under den nästan apokalyptiska stämningen som rådde fick jag feeling och började skriva på en helt ny bokserie.

Viveca Sten släpper sin nittonde bok.

– Det var jättehemligt, inte ens Lennart visste om det. Efteråt har han sagt att han förstod att något var på gång eftersom jag smällde igen datorn så fort han kom i närheten. Vi har varit gifta så länge så han fattade ju att det inte var Tinder jag höll på med, säger Viveca Sten och skrattar.

Är du nervös för hur den nya bokserien ska tas emot?

– Extremt! Det är min nittonde bok och det kanske är lätt att tro att jag är van. Men en helt ny serie… Det är klart jag känner mig jättenervös. Min älskade man som inte alltid strör beröm läste den och sa att det var det bästa jag skrivit på många år, det var väldigt skönt att höra. Jag tror han menade det och inte sa det på grund av överlevnadsinstinkt. Haha! 

Då ligger Sandhamn-serien på is?

– Den tar en liten paus. Men jag har kontrakt på ett par böcker till så jag lovar läsarna att ni får träffa Thomas och Nora igen! I vår kommer också den åttonde säsongen av tv-serien.

Viveca Sten med maken Lennart.

Hur gick det egentligen till när du bokdebuterade?

– Jag skrev tidigare oerhört tråkiga fackböcker eftersom jag jobbade som chefsjurist. Någonstans föddes tanken på att det vore roligt att skriva något skönlitterärt. Men jag hade inga planer på att bli heltidsförfattare. Hade någon sagt att jag tolv år senare skulle vara en av Sveriges mest översatta och bästsäljande författare… Det fanns inte på kartan.

Privat är du gift med Lennart. Ni har levt ihop i hela 37 år?

– Ja, det är inte klokt. Vi firar faktiskt 30-årig bröllopsdag i december. Vi hade tänkt åka till något jätteromantiskt ställe, men det går inte nu. Vi får se vad det blir, annars får vi ha det mest romantiska 31-årsfirandet någon har skådat! 

Ni känns väldigt lyckliga tillsammans?

– Jag blir mitt bästa jag med Lennart och jag tror han skulle svara samma sak. Det känns som att två plus två blir fem. När vi blev kvar i Åre bara vi två hade vi otroligt trevligt och efter alla år är det skönt att vi inte gick varandra på nerverna trots att vi umgicks dygnet runt. Tvärtom! Vi pratade mycket och var utomhus mycket och lagade väldigt god mat. All respekt för alla som drabbats av corona, men för oss var det fantastiskt att kunna umgås så mycket tillsammans.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Nordic Nest – beställ här!

Nordic Nest

Offermakaren

Sten, Viveca

Offermakaren

249,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Viveca Sten

LÄS VIDARE

Grattis Steffo, 65 år i dag: ”Kan inte förstå det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Viveca Sten

Deckare

Sandhamn

Litteratur