Einár

Einárs uppmaning till unga: Skippa drogerna och satsa på skolan

Rapparen talar ut i Sebastian Staksets podd

Av: 

Natalie Demirian

NÖJE

Ta inte droger och glöm inte hur viktig skolan är.

Det är rapparen Einárs uppmaning till andra ungdomar.

– Drogerna käkar upp en alltså, säger han i Sebastian Staksets podd ”Helt ärligt”.

Nils Einár Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár, är nyss fyllda 18 år. De senaste två åren har han gjort succé på den svenska hiphopscenen och har fler än 200 miljoner lyssningar på sin musik på Spotify.

Men han har också haft en stökig bakgrund, något han tidigare pratat om. I podden ”Helt ärligt” med rapparen Sebastian Stakset, 34, berättar Einár om uppväxten, bråken med sina lärare, hur det var att bli avstängd från skolan och om att bli LVU-placerad.

”Släng den där spliffen”

Einár får frågan om vad för råd han i dag skulle ge en kille som går i sjuan och har Einár som sin största idol, som gjort allt det Einár själv hade gjort vid den åldern och som precis ska röka sin första spliff, en joint.

– För det första, släng den där spliffen. Drogerna käkar upp en alltså. Det får dig att inte vakna till skolan, det får dig att inte plugga till skolan. Han borde gå i skolan och göra det han vill. Nu för tiden, 2020, det är mycket som är möjligt, svarar Einár.

Einár.

”Skolgången är viktig”

Rapparen poängterar hur viktig skolan är för framtiden.

– Jag tycker att skolgången är viktig. Som många av jag och mina vänner har missat. Många vänner till mig också som har gått i skolan och det har fortfarande gått snett för dem, men de kan i alla fall visa sen när de blir äldre och kanske kommit bort från den där gatugrejen, då har de i alla fall ett papper som visar ”här har jag pluggat, här har jag fått betyg”, och det är viktigt för att få ett jobb. Det är det. Det är inte många som vill ta in en shuno som inte vet något om någonting förutom gatan.

Einár i Globen 2019.

”Skippa röka”

Han skulle också ge rådet att satsa på det man känner för, och att det finns många alternativ för ungdomar i dag.

– Och skippa droger. Och skippa röka cigg. Om man börjar med cigg i en så tidig ålder, det är en annan grej om man börjar när man är 20, 25, men om man börjar med cigg när man går i sexan, sjuan, det kommer att komma till det stadiet att du vill göra något mer än att röka cigg. Framför allt om man är i de kretsarna också.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Svensk gangsterrap – en våldsam succé

ÄMNEN I ARTIKELN

Einár

Helt Ärligt

Podd

Musik