”Sven Wollter var en enorm förebild i sin envishet”

Vännernas sorg: Önskar att han varit odödlig

Vännerna såg Sven Wollter som en stor förebild.

Skådespelaren Krister Henriksson säger:

– Jag minns honom som jävligt bussig.

Sven Wollter är död. Vännerna minns honom med värme. Så här säger skådespelaren Krister Henriksson, 73:

– Oj oj oj, det är omöjligt att samla sig. Han är så gigantiskt stor. Jag har inte alltid hållit med honom. Men han har varit en enorm förebild i sin vision, i sin envishet. I sin absoluta moral. Det är inte många skådespelare som jag kan säga det om.

Du spelade med honom i tv-serien Profitörerna på 1980-talet. Hur minns du honom från den inspelningen?

– Jag kommer ihåg honom som jävligt bussig, en god vän, säger Henriksson.

Pressträff 2004 för filmerna om ”Van Veeteren” men Sven Wollter, Eva Rexed, Håkan Nesser och Thomas Hanzon.
Pressträff 2004 för filmerna om ”Van Veeteren” men Sven Wollter, Eva Rexed, Håkan Nesser och Thomas Hanzon.

Hanzon: Så långt från diva man kan komma

Skådespelaren Thomas Hanzon, 58, spelade mot Sven Wollter i flera Van Veeteren-filmer i början av 2000-talet. Han berättar att han ständigt blev imponerad av Wollters driv.

– Han var fantastisk och har ju alltid jobbat väldigt mycket. Vi hade flera veckor där vi filmade varje dag på Gotland. Sedan åkte han till Stockholm och spelade fyra kvällar i veckan. Han klagade aldrig, säger Thomas Hanzon.

Hur var han att jobba med?

– Han var prestigelös, arbetssam och noggrann och ville att att allt vi gjorde skulle bli så bra som möjligt. Han var väldigt varm och uppriktig när man spelade med honom. Så långt ifrån en diva man kan komma, säger Thomas Hanzon.

Varg: Önskar att han varit odödlig

Skådespelaren Bert Åke Varg, 88, lärde känna Sven Wollter redan 1953:

– Vi har alltid gillat varandra. Det var en kämpe i alla väder, en mycket fin person. Ingen är ju odödlig, men jag önskar att han var det.

Vad minns du från när ni spelade tillsammans?

– Vi hade alltid roligt, han brukade säga ”nu fick du sista ordet igen”. Mina tankar går till hans son, som jag också har jobbat med. Jag jobbade med båda två för bara några år sedan, när Dunderklumpen sattes upp. Det var samma fina värme både från Sven och från grabben.

Brunnberg: Kom inte överens med hans ideologi

Skådespelaren Ulf Brunnberg, 73, minns Wollter från flera tv-produktioner och pjäser.

– Jag minns honom som en väldigt vänlig och trevlig person. Men hans ideologi kom jag inte riktigt överens med honom om.

Hur var han som skådespelare?

– Man håller inte på ända in i döden om man inte har något att komma med, och det hade han, säger Brunnberg.

Malm: Alltid trevligt att filma med honom

Skådespelaren Mona Malm, 85, spelade mot Wollter i bland annat Tre kärlekar och Leva livet.

– När jag filmade med honom var det alltid trevligt. Vi jobbade bra ihop, det var bara positivt, säger Malm.

Inspelningen av ”Änglagård andra sommaren” 1994 med Helena Bergström, Ernst Günther, Colin Nutley, Sven Wollter och Rikard Wolff.
Inspelningen av ”Änglagård andra sommaren” 1994 med Helena Bergström, Ernst Günther, Colin Nutley, Sven Wollter och Rikard Wolff.

Nutley: En ikon

Regissören Colin Nutley, 76, som regisserade Sven Wollter i alla tre ”Änglagård”-filmerna beskriver skådespelaren som ”ikonisk”.

– Han var fantastisk. Han var en av de där skådespelarna som hade en magi inom sig. Som regissör visste man att han skulle vara stöttande.

– Vi pratade precis om det här hemma, både Helena och jag älskade honom, säger Nutley, vars fru Helena Bergström spelade mot Sven Wollter i ”Änglagård”.

Vart man än kom så charmade Sven Wollter alla omkring sig, berättar Colin Nutley.

– När man är ute i landet och spelar in, som vi gjorde med Änglagård, så träffar man så mycket människor. Och alla blev så tagna av honom, det var som om Tom Cruise helt plötsligt dykt upp, säger han.

Jakob Eklund.
Jakob Eklund.

Eklund: Min väg in i teatern

I "Änglagård" spelade Wollter mot Jakob Eklund, 58, när de hade rollerna som far och son.

– Sven betydde jättemycket för mig och många i min generation. Han har stått mig personligt nära, på grund av att han hjälpte mig in på Scenskolan. Han var så extremt generös, det kanske är en av de mest generösa människor jag mött.

Han berättar hur Wollter läste med honom gratis efter sina föreställningar på Angeredsteatern i Göteborg.

– För mig var han min väg in i teatern, sen fick jag jobba med honom. Det fanns inget mästrande, utan då var man bara kollegor.

– Han var så nyfiken och så jävla mycket människa. Man kan tänka sig att de här gamla dominanta gubbarna tar allt syre i rummet, men så var inte Sven utan han kunde ge väldigt mycket syre till andra som han tyckte var fantastiska.

Nesser: Bättre om han alltid fått finnas

Författaren Håkan Nesser, 70, skrev böckerna om pensionerade kommissarien Van Veeteren, som Sven Wollter spelat i flera filmer. Nesser minns Wollters närvaro och energi från inspelningarna.

– Han var ju nästan äldst i hela gänget, men han drev ju på alla andra. En så stark, varm och god person. Vissa människor lämnar ett större tomrum när de går bort än andra. Han är ju en sån människa, säger han och fortsätter:

– Jag läste nån som sa att man hade hoppats att han skulle vara odödlig. Det kan jag skriva under på. Det hade varit bättre om han alltid fått finnas, säger Håkan Nesser.

Krister Henriksson.
Krister Henriksson.

Kommunistiska partiet: Nu fortsätter vi din kamp

Sven Wollter var medlem i Kommunistiska partiet, som sörjer honom via Facebook:

”Vi nås av den sorgliga nyheten att vår vän och mångåriga medlem Sven Wollter har avlidit i följderna av covid-19. Vi har nog alla våra speciella minnen av Sven, oavsett om det är via otaliga insatser som skådespelare eller som en kamrat i kampen för socialism. Våra tankar går till Svens nära och kära. Ett av Svens viktigaste motton i livet var "Ett liv i kamp är ett gott liv". Du levde verkligen som du lärde. Nu fortsätter vi din kamp. Tack för allt Sven Wollter!”

”En av våra största”

På sociala medier sörjs Sven Wollter av sina kollegor, vänner och fans.

– Finaste Sven. Tack för allt, skriver Helena Bergström.

– Sverige har mist sin störste manlige film- och teaterskådespelare genom tiderna, skriver Regina Lund, som känt honom sedan barnsben genom Tältprojektet.

– Sven. Tack för all tid jag fick arbeta med dig. Du var bäst. Ögonen sa allt, du fick scener att lysa med så små medel. En sann mästare, skriver Felix Herngren på Instagram.

Sven Wollter och Helena Bergström i ”Ett dockhus” på Stockholms stadsteater 2002.
Sven Wollter och Helena Bergström i ”Ett dockhus” på Stockholms stadsteater 2002.
Vila i frid Sven Wolter Beklagar sorgen 🙏💙🙏 #svenwolter #icon
Jag tänder ett ljus i mörkret och jag tänder ett ljus för Sven Wollter som jag just läser har lämnat oss 😢❤️ Denne fantastiske skådespelare ⭐️ som på något vis alltid funnits här. Beklagar sorgen för familj och de närmast berörda. Jag fastnar för en rad som hans dotter Stina skriver, att han ”flög rakt in i ljuset ...” Vackert. Ta hand om. Kram ❤️
Publisert:

LÄS VIDARE