Mejla

Kristoffer Bergström

Det gränsar till fusk att ha med de mästarna i ”Mästarnas mästare”

Kristoffer Bergström: En vadskadad 57-åring gick vidare från grupp ett – de här har precis gett upp sina elitsatsningar

Fyrspannskusken Tomas Eriksson, simmaren Therese Alshammar, slalomåkaren André Myhrer, handbollsspelaren Linnea Torstenson och skidskytten Fredrik Lindström tävlar i andra gruppen av ”Mästarnas mästare” 2021.
Fyrspannskusken Tomas Eriksson, simmaren Therese Alshammar, slalomåkaren André Myhrer, handbollsspelaren Linnea Torstenson och skidskytten Fredrik Lindström tävlar i andra gruppen av ”Mästarnas mästare” 2021.

Det gränsar till fusk, men det är tydligen såhär SVT vill ha det.

Skicka ut clownerna!

Här kommer atleterna!

En vadskadad 57-åring gick vidare från grupp ett.

Det är tillåtet att gilla Bengt Gustafson men ändå flina åt en sporttävling där en semihalt 63:a skördar framgångar. Med sig till nästa runda tog han Johanna Larsson och Frida Östberg som imponerat föga.

Nej, jag har inget ont att säga om kändisdensiteten såhär den trettonde säsongen, men deltagarnas fysiska status har varit förvånansvärt låg. Det understryks när grupp två anländer Skåne och höjer nivån för vad en delsegrare kan prestera.

Klart att han ryker först

Linnea Torstensson la av med handbollen i somras och hade troligen vunnit grupp ett. Hon ligger näst sist i tvåan. André Myhrer är 38 år och har precis gett upp elitsatsningen. Han är 1,90, väger 95 kilo och är svårvält som ett attefallshus. Han leder ändå inte, för det gör Fredrik Lindström som är så nyslutad att han säkert hade tagit världscupspoäng i skidskytte om han ställts på startlinjen i dag.

Det är snudd på orättvist att trion får vara med, precis som det var med förra säsongens segrare Michel Tornéus. Men reglerna är svartvita: antingen är pensionärsrutan ikryssad eller inte, så nu får vi se en gubbskämtande bonnläpp kämpa mot topptränade atleter.

Hur det slutar?

Jo, klart att fyrspannskusken Tomas Eriksson kommer att ryka först, men sedan är det tätt mellan Therese Alshammar och nästanfuskarna. Oavsett utgång blir det fängslande att följa, särskilt när det här gänget ska göra pärestamp av grupp ett.

Tänk att det var Grekland

Men om vi skalar bort det onödiga – vad är fängslande? Vad lockar två miljoner tittare per vecka?

Den frågan fick programledaren Micke Leijnegard i radio häromsistens.

– Med risk för att låta pretentiös så snuddar vi vid litteratur ibland, sa han och tog sats.

– Om vi tänker oss de nakna grekiska statyerna från Olympia, det är 400 år före Kristus ungefär som de idrottade däruppe. Det finns något allmänmänskligt i detta. Den berättelsen för vi vidare in i de svenska hemmen på söndagarna.

Där ser man. Jag som tänkt att vi tittare mest gillar kändisar, lekar och nostalgi.

Så var det antikens Grekland vi egentligen gick igång på.

Publisert:

LÄS VIDARE