Camilla Läckberg

Kändisarna kavlar upp ärmarna i vaccinkampanj

”Kavla upp” finansieras av Stenbeck och Stordalen

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Tareq Taylor, Izabella Scorupco och Camilla Läckberg är några av kändisarna som uppmanar till vaccinering.
Tareq Taylor, Izabella Scorupco och Camilla Läckberg är några av kändisarna som uppmanar till vaccinering.

NÖJE

Nu kavlar kändisarna upp ärmarna för att få Sveriges befolkning att vaccinera sig.

För Sarah Sjöström var det en självklarhet att ställa upp i kampanjen.

– Hitta inte på egna sanningar. Jag säger som Greta Thunberg: lyssna på vetenskapen, säger hon.

På måndag lanseras en enorm kampanj med syfte att få alla att vaccinera sig mot covid-19. I frontledet går en stor del av Sveriges kändisar som alla engagerar sig i kampanjen ”Kavla upp”. Namnet syftar på att kavla upp ärmen för att låta sig vaccineras, men också för att nu kavlar vi upp ärmarna som en solidaritetshandling.

Kampanjen är finansierad genom privata donationer från namnkunniga näringslivsprofiler som H&M:s styrelseordförande Karl-Johan Person, Spotify-grundaren Daniel Ek, näringslivsdrottningen Cristina Stenbeck och hotellmagnaten Petter Stordalen

Helena Westin, ordförande för Sveriges kommunikationsbyråer, står bakom kampanjen tillsammans med reklamgurun Björn Rietz som är initiativtagaren.

– Tänk om folk börjar lyssna på vad folk skriver på Facebook, att det är farligt och att det har gått för fort. Man behöver visa upp förebilder för att visa att vi måste vaccinera oss, säger Helena Westin.

Micael Bindefelds pr-byrå kom in i ett senare skede av kampanjen och har stått för att säkra finansieringen, pr och den omfattande castingen av kändisar.

– Det är det mest omfattande projekt jag har deltagit i under de 35 år jag har varit i branschen. Det är också oerhört känslomässigt. Det har varit berörande och ett så otroligt engagemang från så många människor som gett sitt allt. Alla har släppt sina pr- och kommunikatörsled och bara engagerat sig, det har varit helt fantastiskt, säger Micael Bindefeld.

Sarah Sjöström, Jason Diakité och Martin Stenmarck medverkar också.

”Lyssna på vetenskapen”

Det här verkar ligga dig varmt om hjärtat?

– Mer än något någonsin tidigare. Det har varit så mycket engagemang och så många känslor.

Uppställningen av kändisar är enorm och på den långa listan märks namn som Jonas Gardell, prinsessan Christina, Tusse, Sarah Sjöström och Tareq Taylor.

Aftonbladet har varit i kontakt med Sarah Sjöström som säger att det för henne var en självklarhet att ställa upp:

– Om man är tveksam till att vaccinera sig tycker jag man ska fråga någon som har rätt fakta. Läs inte vad någon okänd person skriver på sociala medier, hitta inte på egna sanningar. Jag säger som Greta Thunberg: lyssna på vetenskapen.

Tv-kocken Tareq Taylor är inne på samma spår, men har samtidigt en viss förståelse för att människor kan vara tveksamma.

– Det är viktigt att ha ett kritiskt tänk, men ett kritiskt tänk behöver alltid balanseras med fakta. Är man orolig ska man söka fakta och inte lyssna på konspirationsteorier. Det handlar många gånger om att sätta saker i perspektiv. Det finns risker med att hacka en lök, man kan skära fingret av sig. Men hur stor är den risken? Det finns en uppblåst negativ bild av vaccinet som behöver balanseras. Samhällsnyttan är betydligt större och väger upp de riskerna. Det är viktigt att inte hålla på att svartmåla och istället ta vaccinet.

Läckberg: En självklarhet

Camilla Läckberg skriver i ett meddelande till Aftonbladet:

”För mig är det en självklarhet att vara med i Kavla Upp. Att vaccinera sig är ett solidariskt ansvar som vi alla måste hjälpa till med. Min mamma har varit i karantän i över ett år, och det är dags att hon får tillbaka sitt liv nu”. 

En person som också är med i kampanjen är artisten Martin Stenmarck.

”Jag tar min spruta för att alla hjältar i sjukvården ska få återgå till en normal tillvaro. För att kunna möta en publik och för att själv kunna besöka en livescen. Jag tar vaccinet för att hela kultursektorn ska få leva igen”, skriver han till Aftonbladet.

Skådespelaren Izabella Scorupco har själv haft covid-19 och är också en del av ”Kavla upp”.

– För mig är det helt självklart att vaccinera mig. Jag förstår att det finns vissa människor som oroar sig med tanke på det som hände efter svininfluensan och vad det innebar för många människor, men för mig personligen så övervinner känslan av lojalitet och solidaritet med andra, säger hon, och fortsätter:

– Jag har varit ledsen över vad jag har sett i Sverige. Jag har haft tur för jag har kunnat resa till Sverige och min mamma som har suttit isolerad i ett helt år. Det har gjort mig så otroligt ledsen att det har varit självklart att äldre människor och folk i riskgrupper ska vara instängda hemma medan resten av Sverige röjer på restauranger och springer omkring utan munskydd och tro på flockimmuniteten som inte funkade.

– Det var väldigt sorgligt och otroligt osolidariskt.

 

PODD Välkommen, fas fyra

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Tv-kockarna blev miljardindustri

ÄMNEN I ARTIKELN

Camilla Läckberg

Izabella Scorupco

Sarah Sjöström

Tareq Taylor

Jonas Gardell

Martin Stenmarck

Helena Westin