Augustpriset till Elin Anna Labba

Av:  TT

Augustpriset för bästa fackbok går till Elin Anna Labba för “Herrarna satte oss hit”. Med stillsam poetisk kraft synliggör hon Sveriges tvångsförflyttning av samerna, framhåller juryn.

Tvångsförflyttningen, som inleddes för ungefär 100 år sedan, har sin bakgrund i att Sverige och Norge 1919 skapade en gemensam renbeteskonvention, där antalet renar som fick vandra mellan nationerna begränsades.

Elin Anna Labba hörde talas om förflyttningarna under hela sin barndom. I sin bok väver hon in vittnesmål, arkivfotografier, kartor, myndighetsdokument och jojkar för att skildra hur de har drabbat människor.

– Wow, säger Elin Anna Labba i en Zoom-intervju när hon får veta att hon är årets pristagare och berättar om hur det gick till när hon skrev boken.

– Det är min farfars historia och det är min morfars historia och det är så nära men samtidigt så långt bort. Det var ett sätt att fylla i ett tomrum. Jag behövde fylla i de här hålen för att förstå, säger hon och fortsätter:

– Jag var helt oförberedd på det, jag hade sett framför mig att jag skulle skriva en reportagebok. jag var inte förberedd på den här sorgen, att den var så nära trots att det hade hänt för så länge sedan.

Digital gala

Med anledning av pandemin äger årets gala inte rum i fysisk form. I stället leder Yukiko Duke och Jenny Jägerfeld prisutdelningen i en studio och evenemanget sänds via nätet.

Yukiko Duke fick dock lämna studiobordet när det var dags att presentera årets nominerade till Lilla Augustpriset, eftersom hennes dotter Moe Duke-Bergman är en av dem som valts ut till tävlan.

Priset tilldelas dock “Offret” av Nanna Mikkelsen, Södra Sandby, en berättelse som utspelas i ett kloster i en dystopisk framtid . Det var andra gången Nanna Mikkelsen nominerades till priset.

– Tack så mycket. Det känns fantastiskt, säger pristagaren på en mycket brusig telefonlinje när kulturminister Amanda Lind ringer upp för att meddela nyheten.

Östergren en favorit

Nu när fackboksklassen är avklarad återstår priserna i barn- och ungdomsboksklassen och den skönlitterära kategorin.

Senare i kväll kan Klas Östergren få ta emot sitt första Augustpris. Den tidigare akademiledamoten räknas som storfavorit i den skönlitterära klassen med sin tegelstensroman "Renegater", den tredje och sista delen i trilogin om Henry Morgan.

– Jag tror att han till sist får sitt Augustpris. Det brukar vara så att man till slut får det för lång, trogen och här även alldeles strålande tjänst, tippade nyligen Sveriges Radios boknestor Marie Lundström för TT

Debutant har chansen

Även debutanten Lydia Sandgren tillhör årets skönlitterära favoriter med sin roman "Samlade verk", liksom Annika Norlin med novellsamlingen "Jag ser allt du gör".

Förra året gick priset i kategorin till Marit Kapla för "Osebol", en poetisk reportagebok om byn med samma namn vid Klarälven i Värmland.

Publisert: