”Jag och Thåström funkar fantastiskt”

NÖJE

Regina Lund i stor intervju om sitt nya liv

1 av 3 | Foto: TRIVS ihop Regina och Thåström håller på och göra klart hennes dikt-cd. "Om man verkligen älskar en människa älskar man helheten", säger hon.

KÖPENHAMN

Regina Lund har flytt Sverige - för gott.

Nu talar stjärnan för första gången ut om nya livet i Köpenhamn, relationen till Thåström och den svåra sorgen efter sin farmor.

-Min farmor dog precis, men jag försöker att inte tänka på det.

Regina Lund förklarar det dämpade mobilsamtal hon suttit nedsjunken i under några minuter.

-Det är en stor sorg. Jag har en mamma men det var farmor som lärde mig skriva, gav mig mat och såg till att jag hade kläder på mig när jag växte upp. Det är hon som har funnits där. Begravningen var nyligen, men jag klarade inte av att gå.

Regina Lund har just lämnat sitt liv i Stockholm för att börja ett nytt.

Det i Köpenhamn.

-Jag blir en öppnare människa här, säger Regina Lund. Jag skrattar, ler och får vara i fred. Här är jag historielös och har fått goda vänner som inte har förutfattade meningar om mig. Det är skönt att vara där det finns förståelse för att man är avvikande.

Varför tog du steget just nu?

-Jag har vetat länge att jag skulle bli tvungen att flytta. Sista tiden i Sverige var svår. Det blev för mycket häxjakt. Jag hade till exempel en stalker under flera år som kom till alla konserter. Det är jättekul i början och man tror att det är ett fan som är väldigt påläst. Sen märker man att någon har gått igenom soporna.

Har du flyttat från Sverige för gott?

-Ja. Jag har flyttat hit permanent och Wiggo går i skolan här. Jag har gett bort, slängt och sålt hela min garderob och hela mitt gamla liv.

"Det har varit otroligt tungt"

Din medverkan i nyinspelningen av "Kärlekens språk" blev omdiskuterad. Hur var det?

-Efter den var det ingen som ville använda mig under två år. Folk skämtade om att jag väl var porrskådis. Jag gjordes till ansiktet utåt och stod ensam i frontlinjen. Men det var en informationsfilm som aldrig var tänkt att gå på bio, det var i alla fall inget jag fick reda på. Jag fick betala ett högt pris för ungdomarnas sexualundervisning.

Du satsade allt du ägde på

din senaste skiva "Every-body"s darling". Den floppade. Året efter släppte du diktsamlingen "Förlåt! Nej, jag menar aj" som passerade ganska obemärkt. Har det varit en tuff tid?

-Jag är nervös för att säga det men sanningen är att det har varit otroligt tungt. Det var för mycket för en ensam liten tjej. Några gånger tänkte jag att det här fixar jag inte. Jag har satsat allt för konsten och legat så djupt ner som man kan.

I augusti avslöjades att Regina Lund och Joakim Thåström inte längre var ett par. En dansk fotograf pekades ut som Reginas nya kärlek.

Lever du med honom i Köpenhamn?

-Nej, jag lever själv med Wiggo. Jag är singel. Jag vill inte prata om det.

Du har tidigare berättat om att du och Thåström jobbat med att tonsätta dikter ur "Förlåt! Nej, jag menar aj". Har skivprojektet stannat av nu?

-Nej, vi håller på. Vi har just börjat att färdigställa den och det känns väldigt positivt.

Och du jobbar med Thåström fortfarande?

-Det kan jag prata mer om när den är klar. Men det är fantastiskt, underbart och jag älskar det. Skivan har bara tagit en liten omväg, en liten paus. Nu är den tillbaka där den ska vara. Det är en fantastisk och komplicerad resa som den här lilla, stora dikt-cd:n fått ta.

Berodde pausen på ert uppbrott?

-Det vill jag inte prata om. Men du kan tänka själv.

"En känslig process"

Hur blir slutresultatet?

-Det är hemligt än och vi behöver den friheten. Just nu är vi i en väldigt känslig process. Vi var nästan klara och nu har vi precis börjat jobba igen. Man vet aldrig vad som händer. Men det är ett harmoniskt arbete.

Även efter det som hände mellan er?

-Jag vet inte vad du tänker på, haha.

Är det så hemligt?

-Nej, men saker och ting kanske tar nya former"Kanske kommer tillbaka.

Kanske är ni ett par igen?

Regina svarar med ett leende.

Ett långt och hemlighetsfullt leende som inte tar slut förrän hon föreslår mer kaffe.

Hur fungerar ni ihop?

-Det som är skönt med att jobba med Joakim är att jag inte behöver kompromissa. Vi funkar fantastiskt bra ihop. Det kan vara andra människor och omständigheter i livet som har försvårat. Men han och jag har inga problem.

Men då pratar du om honom som en kollega?

-Allt går ju ihop. Om man verkligen älskar en människa så älskar man helheten.

"Total jordbävning"

Du pratar lyriskt om att ni jobbar med plattan igen, hur bra ni fungerar tillsammans och det lyser ur dina ögon. Det verkar inte som du och Thåström är ett avslutat kapitel privat heller?

-Jag vill hålla det vi har för oss själva. Alla kan inte hänga med i alla ens kurvor. Det är ju bättre om folk tror att man är ihop med någon annan - eller inte alls.

Men, var din relation med den danske fotografen bara en charad?

- Nej, herregud. Det finns andra människor i ens liv. Jag vill behålla det för mig själv men jag har en fotograf som är min kompis nu.

Ibland tar man omvägar i livet och kommer tillbaka dit man började.

Kan du förstå nyfikenheten kring dig och Thåström?

-Jag förstår att vi två i kombination är en total jordbävning. Och det gjorde det outhärdligt eftersom det blev everybody elses business.

"att vara tillbaka i Sverige i höst för att spela "West side story".1

S "Jag blev jätteglad. Det passade bra eftersom den spelas på helger så Wiggo kan hälsa på sin pappa samtidigt. Teatern är levebrödet när man vill skapa. Det är självklart inte bara därför, men jag måste äta och betala hyran.

"sin rollfigur i "West side story".2

S "Jag spelar Any-Bodies som är omgjord till en crackpundande uteliggare som är sierska. De har nog valt mig för att jag inte dömer manligt/kvinnligt och har en kärlek till det androgyna.

"om utlandsplanerna.3

S "Jag har precis fått en tysk agent i Berlin. De uppskattar mig för min poesi, musiken och skådespeleriet. Jag är tillfrågad för en större roll i Tyskland, men inget är klart än.

Joacim

Persson möter

Regina Lund

Joacim Persson