David kostade 20 miljoner

NÖJE

Madonna åkte till fattiga Malawi - och köpte sig ett barn

1 av 5 | Foto: Klassresenär Lille David i barnflickans famn på flygplatsen. Hans historia är som hämtad ur sagans värld - från yttersta fattigdom till extrem rikedom.

I tisdags morse landade lille David Banda på Heathrows flygplats.

Han hade rest från pappans lerhydda i Lipunga i Malawi till Madonnas lyxhus i London. Från det allra fattigaste till det ofattbart rika.

Gömd under en grå munkjacka bars han av en barnflicka, skyddad av livvakter och polis, till en silverfärgad Mercedes minivan och fördes till sina nya föräldrar, Madonna, 48, och Guy Ritchie, 38.

David gnydde lite, obekymrad över uppståndelsen. Utanför hans nya hem stod världspressen samlad för att få en glimt av en malawisk pojke i jeansshorts, vit tröja och basebollkeps.

Startade barnfond

När Madonna och Guy landade i Malawi den fjärde oktober talades det inte om någon adoption. Att Madonna besökte mängder av barnhem berodde officiellt på ett nyväckt humanitärt intresse. Med fonden Raising Malawi skulle stjärnan satsa 22 miljoner kronor på föräldralösa barn.

Men i själva verket var adoptionen i full gång. På barnhemmet togs Madonna emot som den superstar hon är. Bland fotografier valde hon till slut ut David. Han läkarundersöktes innan han fick träffa stjärnan som ville bli hans nya mamma.

David Banda kom till barnhemmet bara två veckor gammal. Hans mamma hade precis dött och pappan Yohane Banda, 32, kunde inte ta hand om barnet. Han jobbar på potatisfält och tjänar sju kronor om dagen.

Tillfällig vårdnad

Högsta domstolen beslöt den 12 oktober att Madonna skulle få tillfällig vårdnad om barnet under 18 månader. Trots att malawisk lag kräver att man ska ha bott i landet i minst två år för att få adoptera. Enligt olika uppgifter har Madonna lagt ut mellan 20 och 40 miljoner kronor på adoptionen.

Barnrättsorganisationen Eye of the child protesterade omedelbart mot adoptionen som man menade var både olaglig och oetisk. Men pappa Yohane försvarade snabbt både sig själv och Madonna.

- Vad vill de? Jag vill att David ska ha en ljus framtid och inte leva i den här fattigdomen, sa han.

"Ska lära sig bantu"

Pappan säger att Madonna lovat att både hon och barnet ska lära sig bantu och inhemska traditioner. Hon vill också att David så småningom ska få ett hem i Malawi.

Men enligt Undule Mwakasungule, ordförande för Centret för mänskliga rättigheter i Malawi, hävdar andra medlemmar i Davids familj att pojkens pappa inte förstår vad adoption innebär. Enligt dem tror Yohane Banda att han fortfarande är vårdnadshavare för sonen och att Madonna bara ska ge honom utbildning och ett bättre liv.

Nu vill organisationen att Madonna ska tvingas att återvända till Malawi för att gå igenom saken ordentligt.

-Varför fick familjen inget veta? Varför besökte Madonna inte ens byn som pojken kommer ifrån, undrar Mwakasungule.

Under 18 prövomånader ska Madonna utvärderas av malawiska myndigheter. I realiteten saknar dock landet resurser att följa den världsmobila familjen.

Tidigare:

Jessica Ritzén