SVT kunde ha skrutit ännu mer om sig själv

NÖJE

Femtio år firades med en påkostad artistgala.

SVT behöver inte vara så blygsamma, de kunde gott ha firat sig själva ännu mer storslaget.

Det blev ju, ironiskt nog, så att den rekordkortlivade kulturministern Cecilia Stegö Chilòs föraktfulla inställning till att betala tv-licens, i stället drog igång en debatt om vad public service-tv är bra för. För äldre generationer fyller SVT ett behov av trygghet och igenkänning. Nyhetsprogram på bestämda tider, även om Rapport nu sänds i fel kanal och Claes Elfsberg ser ut som Lisbeth Åkerman.

För yngre generationer tycks inte SVT betyda så mycket över huvud taget. Ändå har public service-tv faktiskt varit stilbildande även i de genrer som ofta lockar yngre tittare. Hade första framgångsrika och omstridda dokusåpan, ”Expedition: Robinson”. Visar dramaserier som engagerar, som folk pratar om, som ”Tusenbröder” och ”Lasermannen”. Och ett så udda humorkollektiv som Killing-gänget hade aldrig släppts fram i en reklamkanal.

De enda områden där reklamkanalerna inte bara utmanar, utan ofta även är bättre, är på livsstilsprogram, inköp av utländska tv-serier och sport.

SVT kunde faktiskt gott ha skrutit mer under året som gått. Visat fler klassiska dramaserier än ”Skärgårdsdoktorn” i repris. Och fler än Janne Josefsson hade kunnat göra sevärda dokumentärserier med återblickar på gamla reportage, gärna med tv-mediet i sig som ämne. För tv har påverkat folks bild av samhället mer än de flesta anar.

Ett sådant program som i går – påkostad underhållning med oväntade artistuppträdanden, kryddat med roliga klipp ur tv-arkivet – kan (och vill) bara SVT göra. De som vill sälja ut SVT, tycker att reklamkanalerna ska få ensamrätt på sådan nöjes-tv. Men då blir det antagligen bara sådant som TV 4:s reklamprogram för Lena Ph:s senaste cd. Inte som i går, när hon framförde en sanslöst ekivok och begåvad sång kring välkända barnprogram.

Programmet hade svackor och några gånger uselt ljud, men lyfte rejält andra timmen, med både högklassiska humor- och sångnummer.

Nästa vecka missar jag inte ”Hey baberiba”, TV 4, fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM