Vad är klockan? Dyr och trendig!

NÖJE

Armbandsuret är tillbaka. Nu ska det blänka av metal kring handleden – både på trendmedvetna och på lyxlirare.

När mobiltelefonerna kom blev vi allt fler som spände av oss armbandsuret och började se efter vad klockan är på mobildisplayen, istället. Armbandsur blev onödigt.

Men sedan ett par år tillbaka har klocka runt armen gjort storstilad comeback – som trendmätare, statussymbol och investeringsobjekt. Främst för män, men också för kvinnor.

Schweitziska lyxklockor exponeras stenhårt i tjusiga sammanhang som seglingstävlingen America´s Cup som just nu pågår.

Dyra statussymboler

För när det kommer till lyxiga armbandsur handlar det om statussymboler som kan bli löjligt dyra. Många av prestigeklockorna kostar mellan 100 000–200 000 kr. Då handlar det om armbandsur som inte bara visar vad klockan är i olika tidszoner, redovisar lufttryck och har djupmätare utan dessutom signalerar framgång till likasinnade. Kolla in mig – jag är superlyckad!

Klockor med märken som Rolex, Breitling, TAG Heuer eller Patek Philippe är poppis bland affärsmän och playboytyper. Flavio Briatore, Renaults Formel 1 boss, är urtypen för en playboy. Han har bland annat varit ihop med supermodellen Naomi Campbell och äger omkring 100 lyxklockor. Favoriterna är de Grisogono Power Breaker och TB Buti, berättar han i en intervju i magasinet Vanity Fair.

Intresset för de dyra klockorna tycks öka. Precis som för märkeskläder.

– Lyxvarubranschen går bra överallt. Och klockan är det viktigaste smycket för mannen, säger Daniel Snahr på NK Details i Göteborg där billigaste klockan är från Swatch för 395 kronor. Dyrast? Modellen Royal Oak från schweiziska Audemars Piguet: 217000 kronor.

Vintage stort

Vintage är en stor trend här, precis som övriga modevärlden, och fantaster samlas på klock-auktioner på Sotheby´s och Christie´s. Bara i London såldes armbandsur för totalt 115 miljoner pund ut på de fina auktionshusen förra året.

Armbandsur är investerinsobjekt som snabbt kan stiga i pris. Den som köpte en Patek Philippe Reference 3970EP med svart urtavla för drygt 68 000 dollar på auktion 2003 kunde sälja den för 126 000 dollar tre och ett halvt år senare, enligt On Time.

Populära armbandsur just nu:

Karolina Skande - trendiga armbandsur just nu:

Alexander Karlsson - trendiga armbandsur just nu:

Malin Kaldo

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode