Attacken på Persbrandt

NÖJE

Michael Nyqvist: Vi är lika förbannade som publiken

1 av 2

Han är arg och besviken.

Nu vädrar Michael Nyqvist känslorna om Mikael Persbrandts svek mot Dramaten.

– På teatern har folk egon som treåringar – men man pratar inte om det, säger han.

Det kommande året är det film som gäller för Michael Nyqvist, 46, men han menar att hjärtat fortfarande bankar för teatern.

– Det gör det nog hos alla skådespelare – utom hos en viss man med samma förnamn som mig, säger han och får något mörkt i blicken.

”Ett chocktillstånd”

Nyqvist syftar på kollegan Mikael Persbrandt som sa upp sig från Dramaten mitt under brinnande säsong och lämnade sina medskådespelare i pjäsen ”Måsen” i sticket.

– Det var chocktillstånd när det hände. Men man får inte prata om det, säger han.

– Teatern är enda arbetsplatsen där folk slåss, har sönder saker och har egon som treåringar – men man pratar inte om det. Det är egentligen jätteknasigt.

Nyqvist har varit många år på Dramaten och aldrig varit med om något liknande. Han är rädd att Persbrandt har förändrat bilden av den lojala teatermänni-skan.

– Det borde vara synen på de inblandade som ändras, inte synen på oss övriga teatermänniskor – för vi är lika förbannade som publiken, säger han.

”Bara skiter i det”

Själv har Nyqvist spelat en föreställning med 40 graders feber och han kunde inte närvara på Oscarsgalan med ”Såsom i himmelen” eftersom det var föreställning på Dramaten samma kväll.

– Det är sorgligt att samma lojalitet som vi värdesätter med vårt kött och blod, är det någon annan som bara skiter i, säger han.

Ylva Niklasson