"Feven vill bli allas förebild

NÖJE

Och nu intar hon första platsen på singellistan

Det är dags att börja lära sig leva efter "Dom tio budorden" igen.

Som första svenska rap-tjej är Feven nummer ett på singellistan.

- Jag vill bli en förebild för alla - både män och kvinnor.

Foto: PRESSENSBILD
RAPETTA Feven placerar sig som etta på singellistan med "Dom tio budorden" och hon tycker att låten presenterar henne på ett bra sätt.

Ända sedan Latin Kings genom "Välkommen till förorten", 1994, på allvar började föra ut inhemsk hip hop till en bredare publik har genren dominerats av grabbar.

Men efter akter som Petter, Blues, Ayo och Ken är det nu dags för vår första kvinnliga rap-stjärna att ta steget fram i rampljuset. Fantastiskt att det äntligen lossnarDen gångna veckan är Fevens "Dom tio budorden" landets mest sålda singel.

- Jag har varit med sedan allt startade, så det känns fantastiskt skönt att det äntligen lossnar. Samtidigt får vi inte glömma bort de namn som varit med och banat väg för det här, säger Feven, vilken startade skivkarriären genom svarta engelskspråkiga "Hiphopcrisy" på "Sidewalk headliners"-samlingen.

- Att jag ligger på Petters bolag "Bananrepubliken" är även det en bidragande orsak till framgången. Han vet hur det är att vara artist och har gett mig möjlighet att bara vara mig själv.

Det vill säga en dam som går sina egna vägar och vägrar bli ännu en skönsjungande skivbolagsprodukt. På förstasläppet från kommande "Hela vägen ut" är det tunga beats à la DMX och The Lox som gäller."Det gäller att skapa sitt eget"- Låten presenterar mig på ett bra sätt. Samtliga mina sidor finns med där. Eftersom folk älskar att sätta artister i fack gäller det att skapa sitt eget - och på singeln finns såväl det lekfullt klacksparkande som det allvarliga representerat, säger Feven nöjt.

Och hon skulle definitivt inte ha någonting mot att bli en förebild för rap-generationen i vardande.

- Även om jag givetvis vill inspirera alla så vore det otroligt roligt att kunna bidra till att vi får fram fler kvinnliga hip hop-artister. Det skulle alla tjäna på i längden.

Något jättepartaj för att fira framgången lär det dock inte bli. Åtminstone inte den här helgen.

- Nej, jag hinner helt enkelt inte. För tillfället har jag fullt upp med att göra promotion. Men så fort det blir lite tid över ska jag samla mina vänner och ha fest.

Lars Johansson