"Kvinnan i Robinson är mest ett kuttersmycke"

Publicerad:
Uppdaterad:

Inte heller i år vann en kvinna "Expedition: Robinson". Två tredjedelar av deltagarna i Aftonbladets undersökning anser att tävlingarna är orättvisa ur ett könsperspektiv.

Alexandra Zazzi är den enda kvinna som lyckats vinna. I dag skriver hon själv om de otidsenliga könsrollerna som programmet skildrar och efterlyser att SVT tar sitt ansvar som public service-företag.

ENDA KVINNLIGA VINNAREN Alexandra Zazzi vann "Expedition: Robinson" 1998. Nu efterlyser hon att SVT tar sitt ansvar som public service-företag och slutar visa upp gamla stereotypa könsroller.
Foto: GUNNAR JÖNSSON
ENDA KVINNLIGA VINNAREN Alexandra Zazzi vann "Expedition: Robinson" 1998. Nu efterlyser hon att SVT tar sitt ansvar som public service-företag och slutar visa upp gamla stereotypa könsroller.

Årets upplaga har precis som tidigare år väckt starka känslor. I år har det varit mycket könssnack, ifrågasättande om det rättvisa i tävlingen.

Könsprofileringen har i alla fall hos mig väckt en tanke och en fråga. Christina Jutterström har sagt att SVT:s strategidokument för 2002-2005 är "paraplyet" över hela företagets verksamhet. I dokumentet står det att "Publiken ska få ny kunskap och uppleva att vi ger dem verktyg att agera som medborgare".

Men vad ger Robinson för ny kunskap?

Kvinnorna i min egen generation, 60- och 70-talisterna, lyckas nu bra i yrkeslivet och har jobbat hårt för att nå dit. Borde inte SVT spegla den trenden? Dessa kvinnor har tillräckligt mycket skinn på näsan för att både kunna vara en bra morsa och en duktig, tuff yrkeskvinna.

Mansrollen har ju också utvecklats. Män både yrkesarbetar och tar hand om sina barn, diskar och pratar känslor. Det är väl de här rollerna som SVT borde vilja visa? Att vara machoman tjugofyra timmar om dygnet måste väl vara svårt för killar att relatera till?

Visst är det nästan omöjligt att visa en människas alla sidor i tv, men att använda sig av gamla stereotyper är att göra det för lätt för sig.

Om "Expedition: Robinson" skall vara ett överlevnadsprogram borde man sätta ut 14 olika deltagare på 14 öar. Den som vill åka hem sist vinner. Tv-mässigt blir det ingen höjdare, men åtminstone hyfsat rättvist.

Ska man överleva på en öde ö behöver man ett tak över huvudet, mat för det egna dagsbehovet och ett starkt psyke. Här spelar det ingen roll om man är man eller kvinna. Varför, i så fall, tävlade tjejer och killar inte på lika villkor i årets Robinson?

Det är kul att se tävlingar som tangerar Gladiatorernas kamp, men om man väljer sådana tävlingar, borde inte deltagarna väljas efter de kriterier som behövs för en sådan kamp?

Det finns massor av tjejer som har en stor fysisk och mental kompetens, men de lyser med sin frånvaro i årets Robinson.

SVT och Strix har på sistone haft en förmåga att anamma Bert Karlsson-trenden, "du är ditt utseende", en förmåga att ta in tjejer på vissa kriterier och killar på andra.

Tjejer skall överlag vara snygga och snälla, killar starka och händiga. Det är 40-talsaktiga ideal som inte passar för ett public service-företag att förmedla. Kvinnan i Robinson är mest som ett kuttersmycke och ger mig samma känsla som när höga, manliga chefer tar med sig sina fruar på middag.

De få starka tjejer som varit undantagen som bekräftat regeln ska ha en riktigt eloge. Grattis Mirre till en superinsats, men en svala gör ingen sommar.

Det finns varje år två Robinsonsagor som lever ett liv parallellt med varandra. Den första sagan är pompös, tillrättalagd, omskriven och visad i tv. Den är ständigt kritiserad och rosad, hatad och älskad och den ger oss en bild av dagens hierarkiska och patriarkiska samhälle.

Den andra sagan är fåordig och känsloladdad, den berättas av dem som verkligen har varit där. Det är deltagarnas saga. De som vaknar på morgonen och fryser och är trötta. Man skrattar, gråter och kämpar sida vid sida även om man vet att utröstningen är nära. Män såväl som kvinnor. Det är i den första sagan SVT borde göra en insats, bekräfta de manliga och kvinnliga bilderna vi är på väg till i samhället i dag. Det kommer att ta tid att hitta de nya könsrollerna, men SVT borde se det som en utmaning att vara med och forma dem.

Ni är ju trots allt public service.

Alexandra Zazzi

Publicerad: