Mats Bergmans nya en bra mogen-platta

NÖJE

Mats Bergmans sångare Jonas Näslund var nominerad till en Guldklav som Årets sångare i år.

Som bekant tog Peter Danielson från Schytts välförtjänt hem utmärkelsen.

Nu är Mats Bergmans tillbaka med sitt första studioalbum på fem år.

1994 vann Mats Bergmans dansbands-SM som det egentligen sista renodlade mogenband som vunnit tävlingen. 1997 kom albumdebuten ”100% chans”, och bandet har efter det släppt två live-plattor.

I sommar satsar Mats Bergmans på nyinspelade studioalbumet ”Min egen ängel” (eget bolag) - och det är roligt att det kommer två så bra mogenplattor under samma halvår (den andra är Claes Lövgrens senaste).

För här råder det ingen tvekan om vad man får. Det är traditionellt och en blandning mellan nyskrivet och gamla klassiker, som John D Loudermilks udda ”The Great snow man” och Bellamy Brothers fina ballad ”Makin' music mama”. Jonas Näslund sjunger mörkt, varmt och tonsäkert. Han delar sången med gitarristen Micke Eriksson och basisten Magnus Nyman, som båda har bra röster och skänker plattan variation.

Låtmässigt finns Svensktoppshiten ”Lika kära nu som då” som en klar favorit, och ”Kärlekens skugga” kan mycket väl hamna på ”gråtmilda hits”-toppen när året har passerat. Haidi Krohns ballad ”Varje natt”, som jag tror att Wahlströms spelat in tidigare, är också mycket stark, liksom Lasse Stefanz-tryckaren ”Så länge jag lever” och avslutande, lite poppigare, 60-talsdoftande ”Jag vill va din”.

Vanilla från Östersund var nominerade i kategorin Årets uppstickare i Guldklavengalan, och imponerar stort på färska singeln ”Det är sant”. Sångerskan Linda Johansson påminner i rösten om Cleo Nilsson i Cleo & Grabbarna, och titellåten, skriven av Stefan Brunzell från Friends, Tony Johansson och Ulf Georgsson, har samma omedelbara melodi som den mest glädjerusiga Lotta Engberg-pop.

Baksidan ger prov på Vanillas mer eftertänksamma sida i den snabbt stegrande balladen "Säg att du stannar kvar", skriven av Brunzell och Georgsson. Dansbandspop av det här slaget kan jag aldrig få för mycket av. ”Säg att du stannar kvar” hade platsat i schlager-SM, det skulle inte förvåna om det är ett ratat bidrag.

Lär genast mer om Vanilla på bandets webbplats, www.vanilla.se.

På lördag avgörs dansbands-SM i Sunne. Regerande mästarna Hjältarna får lämna titeln till Tonight, Zlips eller Svänzons.

Jag håller tummarna för Svänzons.

Plusguiden