Klarar Peter Jihdes ego kanalbytet?

avJan-Olov Andersson

1 av 2

Peter Jihde byter från TV 4 till TV 3.
Högre lön, bättre arbetstider – och färre tittare.
Klarar Jihdes ego det?

Det bör slås fast direkt:
Peter Jihde är inte mer egotrippad än någon annan tv-profil jag har träffat. Snarare tvärtom. Har alltid upplevt honom som väldigt trevlig och även ödmjuk inför de framgångar han haft.
Men en av drivkrafterna hos de flesta journalister är att det man gör, ska läsas, lyssnas på, ses på, i tidningar, sajter, radio och tv. Om det är ren fåfänga, en vilja att förändra världen eller bara att roa, spelar inte så stor roll.


Att byta från en stor till en mindre mediaplattform, gör att man alltid riskerar att hamna lite i periferin.
Att gå från TV 4 till TV 3 innebär automatiskt en betydligt mindre publik.
Fråga inte varför, det finns ingen logik i det nu när i stort sett alla kan se även de något mindre kanalerna, men ofta har en tittarsuccé i TV 3 eller Kanal 5, ungefär lika många tittare som en halvflopp i SVT eller TV 4.
Många kommer sakna Peter Jihde i Nyhetsmorgon, där han och Tilde De Paula Eby låter folk vakna och äta frukost till deras trivsamma jollrande med varandra. Vilket inte har hindrat att de även effektivt tacklar allvarligare ämnen.


Ända sedan Peter Jihde fick diabetes för några år sedan, har han brunnit för att informera om sjukdomen. Han har blivit något av sjukdomens ansikte utåt och i höstas gjorde TV 3 med stor framgång Diabetesgalan, med Jihde – utlånad från TV 4 – som programledare. Galan kommer tillbaka.
På TV 4 har Jihde även gjort ”Idol” och ”Det största äventyret”. En typ av storsatsningar som inte riktigt finns i TV 3 och, sannolikt, aldrig kommer att finnas heller.
Kanske kan Jihdes närvaro i MTG-huset höja tv-husets verkshöjd lite grann. Jag tvivlar på att han har lust att leda någon av de programserier som just nu rullar i TV 3.


Klarar Peter Jihdes ego ett liv lite mer i skymundan, så blir det säkert ett utmärkt kanalbyte för honom.
Högre lön, säkert. Bättre arbetstider, definitivt. Och finns det inget annat som passar, kan han återgå till där allt började – sporten.
Där skulle Peter Jihde åter snabbt bli ett av de tyngsta namnen. Där skulle han få jobba med brorsan Niklas. Där är MTG starka. Fast allt kan förstås förändras om någon annan kanal snor åt sig rättigheterna till Champions League och Premier League.

ARTIKELN HANDLAR OM