Festen försvann i Roskilde

NÖJE

ROSKILDE

Det såg lovande ut - och blev helt okej.

Årets Roskildefestival bjöd på ovanligt många bra konserter, men den riktiga feststämningen vägrade infinna sig.

Förmodligen mest på grund av vädret. Polisen rapporterar om få incidenter och allmänt lugn. Inga artister ställde för ovanlighetens skull in under festivalen och det blev mer än utsålt (71 000 biljetter sålda, sammanlagt cirka 100 000 besökare).

Bästa tänkbara läge, alltså. Men några stadiga duschar regn och inte minst väldigt kyliga nätter dämpade säkert partyhumöret en smula för många.

Kanske hade nån mer riktigt stor stjärna kunnat höja temperaturen, och möjligen är det för att jag hoppade över de flesta kanonnamn jag redan sett i Hultsfred som jag upplever det så. Men man brukar kunna känna feststämningen i luften och i år var den trots allt lite flyktig.

Fast jag ska egentligen inte klaga. Konserterna med Manu Chao, Television och Common gjorde även den här Roskildefestivalen väl värd att minnas. För att inte tala om Louisiana-burgarna och jublet framför storbildsskärmarna när Brasilien spöade Tyskland.

Steve Earle gjorde en rätt ordinär spelning i går, men ”I feel alright” är alltid ”I feel alright”.

För alla som ska till Arvika kan rapporteras att Primal Scream var livsfarliga här i lördags natt. Först en stadig dos från kommande albumet ”Evil heat” och sen riktigt laddade versioner av ”Medication”, ”Swastika eyes” – och Johnny Thunders ”Born to lose” (!).

Men bäst på festivalen var förstås Erykah Badu. Mer soul och hiphop nästa år, OK?