Björkmans hemliga artistlista

avTorbjörn Ek

NÖJE

Nu är första namnen till Melodifestivalen klara

1 av 4 | Foto: Mia Carlsson & Carolina Byrmo
Sanna Nielsen och Danny Saucedo är klara för Melodifestivalen 2011.

LONDON. Danny Saucedo gör solocomeback i Melodifestivalen.

Där får han sällskap av bland andra Lasse Stefanz och Lili & Susie.

Nöjesbladet kan i dag avslöja Christer Björkmans hemliga artistlista.

Till Melodifestivalen 2011 utses två bidrag via webbjokern, 15 plockas ut av en jury och sen får Christer Björkman på egen hand välja ut 15 bidrag.

– Men han är inte dum. Alla måste skicka in sina låtar via juryn. På så sätt kan ju Christer välja ännu fler låtar, om juryn plockar ut de som står på hans lista, säger en källa.

I söndags bekräftade schlagergeneralen att han redan valt ut ungefär hälften av sina artister. Nu kan Nöjesbladet avslöja flera av namnen på Christers lista. Överst står – Sveriges största dansband.

– Lasse Stefanz är hundra procent klara. De är de enda som hittills fått en automatisk plats och inte också måste skicka in sin låt via juryn. Låten ska vara jättestark, berättar en person med god insyn i Melodifestivalsarbetet.

Har hittat rätt låt

Inför Melodifestivalen 2009 skulle Lasse Stefanz ha tävlat med bidraget ”Den första kyssen” men hoppade av bara några månader före tävlingen och ersattes då med Thorleifs. Nu uppges det countryinfluerade dansbandet ha hittat rätt låt för att våga tävla.

Också klar för tävlingen är Danny Saucedo. Efter några år i E.M.D. är Danny redo att satsa på solokarriären igen. Christer Björkman uppges ha gett klartecken, men Danny har ännu inte hittat rätt låt.

– Han har sprungit runt bland olika låtskrivare hela sommaren. Han kommer att hitta något, men vi får se om det är tillräckligt bra för att vinna hela tävlingen, bekräftar en av Nöjesbladets källor.

Enligt flera källor med god insyn kommer också Lili & Susie, Sanna Nielsen och Shirley Clamp vara med i vårens tävling. Dessutom ska Björkman ha lyckats övertyga Nanne Grönvall att det är dags för One More Time att göra comeback.

Gillar ”Fame Factory”

– Efter att Nanne och Maria Rådsten gjorde succé i en av mellanakterna i våras var Christer på dem direkt, de har skrivit låtar sen dess, säger en person nära Melodifestivalens redaktion.

Från ”Idol” har Måns Zelmerlöw, Ola, Darin och Anna Bergendahl gjort succé

i Melodifestivalen. Men Björkman föredrar en annan talangsåpa. ”Fame Factory”-vinnaren 2003 Anders Fernette (tidigare Johansson) uppges också vara på schlagerbossens lista efter att i juni ha visat upp sin nya supertränade kropp

i Aftonbladet.

– Alla låtskrivare har skrivit bidrag till honom, men sen får vi se om han hittar en bra låt, säger en källa.

”Gör dem slätstrukna”

– Jag har inga kommentarer kring namn nu över huvudtaget. Först ska ju juryn välja, säger Christer Björkman när Nöjesbladet når honom.

Men han bekräftar att han gärna plockar artister från ”Fame Factory”.

– De specialiserade sig verkligen på varje artists särart. ”Fame Factory”-artisterna blev snabbare klara för oss. ”Idol”-artisterna behöver lite tid på sig för att hitta tillbaka till sig själva. ”Idol” gör dem ju rätt slätstrukna eftersom de hoppar från genre till genre, säger Christer Björkman.

Om att han väntar med att välja ut sina låtar och artister tills juryn sagt sitt säger han:

– Jag har flera anledningar till att låta juryn välja först. Förhoppningen är att juryn ska välja ut de stora hitsen, listlåtarna. Jag ska komplettera det med det som ska göra det här till fantastiskt bra lördagsunderhållning.