Tre hot mot folkfesten

avAnders Johansson, Emma Löfgren

De är farliga – och ingen vet var de är

Foto: EIVIND VOGEL-RÖDIN
SÄKERT PÅ LAND Säpovakter, poliser på hästar, motorcyklar och tusentals soldater ska se till att ingenting går snett under bröllopskortegen genom Stockholm. Här passerar kortegen Kungsgatan under gårdagens övning.

Säpo har identifierat ett 20-tal personer som potentiella hot mot bröllopet.

Tre av dem är försvunna.

– De befinner sig på okänd ort, inget vet var de håller hus, säger en källa.

Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
Polisen patrullerar på vattenskotrar.

I mer än ett år har en särskild avdelning inom Säpo arbetat med att kartlägga möjliga hot mot kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Kända gärningsmän och psykiskt sjuka som visat onormalt intresse för brudparet eller kungafamiljen har granskats.

De har bedömts utifrån en särskild analysmodell där hoten är rangordande på en skala efter allvarlighetsgrad. Det handlar om personer som vill alltifrån att skapa uppmärksamhet eller väcka förargelse till allvarligt menade försök att skada eller döda.

”Vidtagit åtgärder”

– Vi har en väldigt god uppfattning om hur hotbilden ser ut, men vi berättar inte om den. Då skulle vi underlätta för någon som har onda avsikter, säger Anders Thornberg, avdelningschef vid Säpo.

– Det finns ett antal personer som är intresserade av kändisar, kungafamiljen, som har en skev verklighetsbild, som är sjuka, och tror att de har ett förhållande eller en relation till kungafamiljen och dem har vi en god uppfattning om.

– Men det finns också personer som vi inte har en uppfattning om, som vi inte vet finns där ute, som skulle kunna utgöra något hot. Men det har vi också vidtagit åtgärder emot.

Bland annat finns det anonyma brevskrivare som utryckt sig hotfullt. Och som kanske dyker upp i dag.

Häktena töms

Kriminalvården har också förberett sig genom att tömma de fullbelagda häktena i Stockholmsområdet – Kronoberg, Huddinge och Österåker – för att ha plats för nya klienter. Totalt frigörs uppåt 100 platser. De som flyttas är dömda, men har ännu inte hunnit komma ut på anstalt för att börja avtjäna straffen.

– Kronoberg är ju dessutom arrest åt Stockholmspolisen, säger Lars Nylén, generaldirektör vid Kriminalvården och tidigare polischef.

– Och att ha den full med häktade vill man ju inte. I vart fall ville inte jag ha det när jag var chef för en sådan insats – jag ville ha arrestkapacitet. Det kan vara folk som är överförfriskade och glada, det kan vara en och annan som passar på tillfället att uttrycka någon uppfattning i någon fråga när det är ett stort medieuppbåd.

ARTIKELN HANDLAR OM