Julen 2020

Rickard Olssons uppmaning till SVT: Sluta byt julvärd

Förre SVT-profilen vill se Kattis Ahlström igen

Av: 

Jakob Meijer

NÖJE

Rickard Olsson vill att SVT satsar på jultradition.

Nu uppmanar han sin gamla kanal att sluta byta julvärdar varje år.

– Om Kattis Ahlström gör det bra. Behåll henne i så fall, säger Rickard Olsson, som på söndagen leder Bingolottos uppesittarkväll.

Det var tio år sen sist. Nu är det återigen dags för Rickard Olsson att leda Bingolottos uppesittarkväll.

För Olsson och många andra har kvällen på TV4 blivit en självklarhet att följa i väntan på julafton.

– Det är till och med så att Bingolottos uppesittarkväll ingår i Nordiska museets samlingar. Det är Nobelmiddagen, Kalle Anka, Vasaloppet, Melodifestivalen och Bingolottos uppesittarkväll. Det säger en del om tyngden i det här programmet. Det här sitter i folkhemmet. Och jag älskar det, säger Rickard Olsson.

Programledaren är mer än nöjd med gästerna som kommer till söndagens uppesittarkväll.

– Det är jävligt bra laguppställning helt enkelt. Det är nästan bara programledaren som kan förstöra upplägget, säger han och skrattar.

Uppesittarkvällen gästas bland andra av Helena Af Sandeberg, David Hellenius och Henrik Schyffert.

– Om någon frågat mig 1997 om jag kunde sätta hundra kronor på att Henrik Schyffert skulle vara med I Bingolottos uppesittarkväll hade jag inte satsat en krona på det, säger Olsson och syftar på att programmet i dag har en helt annan status jämfört med tidigare.

”SVT har gjort rätt som inte valt mig som julvärd”

Rickard Olsson ser fram emot att leda Bingolottos uppesittarkväll. Ett jobb han däremot aldrig skulle ge sig själv är det som julvärd i SVT.

– Jag vet inte om jag varit någon bra julvärd. Jag tror jag skulle ha haft svårt för just den rollen. Jag gillar att prata med människor och interagera. Att sitta i en fåtölj och prata in i en kamera till svenska folket om kärlek... Jag tror SVT har gjort rätt som inte valt mig som julvärd. Om jag var tv-chef skulle jag nog inte heller välja mig själv. Men skulle jag få frågan skulle jag säkert säga ja eftersom man är så dum i huvudet.

Olsson tittar alltid på SVT:s sändningar under julafton, men när det gäller just julvärd vill han att kanalen tänker om.

– Det är en väldigt föränderlig värld. Så de få traditioner vi har tycker jag man ska värna om så länge som möjligt. Det här med att man byter julvärd varje år, jag som konsument av tv-programmet har svårt för det, säger han.

Nu hoppas han i stället att årets julvärd Kattis Ahlström får förtroendet igen.

– Kattis är jättebra. Så gör hon det bra. Behåll henne i så fall. Jag vill bara att man hittar samma. Jag är mer nyfiken vad samma person gör år efter år än vad jag är att se vad någon ny gör. Jag gillar tv-traditioner. Det är samma med nyårsklockan på Skansen, där tycker jag man också ska ha samma.

Firar jul med egen tradition

För Rickard Olsson väntar nu en maratonsändning på TV4 och efter programmets slut vid midnatt tar han planet från Göteborg hem till Stockholm.

– Det är också en sån här magisk grej, då flyger man genom julafton. Det är nästan så man tittar ut genom fönstret och ser tomten, Rudolf och renarna, säger han.

Och på morgonen väntar en annan jultradition för Olsson.

– Jag har en granne som bor ute på en ö i Stockholms skärgård. Han fiskar alltid sik så då åker jag alltid dit och hämtar en nyrökt sik på julaftonsmorgon. Det är min lilla julaftonstradition. 

Bingolottos uppesittarkväll sänds på söndag i TV4 med start klockan 19:30.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Programledarna om tiden efter ”Bingolotto”: ”Kändes befriande”

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Rickard Olsson-Essé

Kattis Ahlström

Jul