Låt gamla hundar som Bowie ligga

Markus Larsson tycker att han gör bäst i att stanna hemma

David Bowie turnerar inte mer.

Bra.

Stanna hemma.

Varenda gång som David Bowie och turnéagenten John Giddings har träffats har de aldrig hunnit börja prata.

Bowie har vinkat avvärjande direkt och sagt:

”Jag turnerar inte.”

Och Giddings har svarat:

”Jag har inte ens frågat.”

John Giddings avrättade i veckan alla eventuella spekulationer om framtida Bowie-turnéer under ett festivalevent i London. När det ­gäller konsertturnéer har David Bowie gått i pension. Punkt.
 

Nu sörjer kanske någon att de inte får se Den Tunna Vita Duken, som har hunnit fylla 68 år, på scen igen. Det finns ingen anledning.

Återföreningar och comebacker är så vanligt förekommande i dag att det har blivit en egen genre.

Men vad var väl det nyvakna Blur jämfört med gruppen som en gång definierade britpop? Knappast en bal på slottet. Stone Roses? Sorry, mate. Kan ett comeback­album av The Jesus And Mary Chain verkligen ersätta ”Psychocandy” eller ”Darklands”? Nej, det är lika troligt som att det finns däggdjur på Pluto. Faces? Utan Ronnie Lane? Kom igen. Ride och The Libertines? Sorry, mate, igen. Lägg till alla tv-serier som snart får ett andra liv – ”Twin Peaks”, ”Heroes”, ”Arkiv X” – och världen har blivit en återvinningscentral med rätt många tomflaskor.
 

Kanske är det önsketänkande från fansens sida – men ska även Guns N’ Roses återuppstå i någon hemsk ”originalform”? Och det är väl bara en tidsfråga innan Oasis står där igen och gapar om gin och tonic.

Min egen barnsliga förtjusning över The Replacements i London i somras går på samma bränsle som får repris­motorns däck att bränna gummi. Längtan efter att få uppleva något som man missat är förförisk men okonstruktiv.

Långt ifrån alla artister är lika priviligerade som Bowie. Ekonomiskt oberoende personer kan lätt säga nej till pengar. Men tillsammans med Robert Plants envisa ”nej tack” till Led Zeppelin är han ett föredömligt exempel.

Låt gamla hundar ligga kvar framför öppna spisen. Nu finns det ingen risk att klassiska klipp på Youtube – ”Young americans” från The Dick Cavett Show, ”Moon­age daydream” från 1973 – någonsin behöver fläckas av sämre och uppstoppade liveversioner från 2016 längre.

Det nya med andra artister får även större utrymme och mer syre.

Lyssna på

”Compound fracture (Giorgio Moroder remix)” (låt, My Morning Jacket)

Sak samma hur det låter – det är stort att Moroder och My Morning Jacket gör disco ihop.

ANNONS