- Nu peakar vi som miljöbovar

Filip & Fredrik varvar jorden tre gånger i sin nya serie

Filip och Fredrik varvar jordgloben tre gånger i det nya reseprogrammet - men det har ett pris.

Med flygresorna lämnar duon ett klimatavtryck som motsvarar flera personers utsläpp under ett år.

– Jag tror att vi peakar som miljöbovar, säger Fredrik Wikingsson.

Programledarna Filip Hammar, 40, och Fredrik Wikingsson, 42, gör succé i Kanal 5:s ”Jorden runt på 6 steg”, där de utan att använda sitt kontaktnät ska försöka nå en känd person genom max sex steg. Den utmaningen tar duon tre varv runt jorden.

En genomsnittlig svensk släpper ut omkring 5,5 ton koldioxid per person och år. Utsläppen från duons flygresor (160 timmar) motsvarar de totala utsläppen man får av 24 ton kol­dioxid per person.

– Aldrig har jag och Filip rest så mycket på så kort tid. Jag tror vi peakar som miljö­bovar. Å andra sidan peakar vi också som kreatörer. Det är tur att programmet har blivit så väl mottaget, annars hade jag mått ännu sämre, säger Fredrik Wikingsson.

Är miljöpartist

Han förklarar att de betalade avgifterna för klimatkompensation.

– Det är en av de första sakerna vi sa, att det finns något väldigt bra i det här formatet, men det blir en jävla massa resande. Vad kan man göra åt det? Jo, man kan göra något som heter klimatkompensation. Det har vi åtminstone gjort.

Är det ett billigt sätt att köpa sig ett gott samvete?

– Jag tror att det är ett ganska dyrt sätt att köpa sig fri. Men det är sådant man gör nu. Det är det vanliga strået till stacken.

Enligt en forskare på KTH är era utsläpp 24 ton koldioxid per person, medan genomsnittssvensken släpper ut 5,5 ton per år. Vad känner du kring det?

– Det är en abstrakt siffra nästan. Jag kan inte sitta och säga att ”det är för jävligt” för då skulle jag ha kunnat skita i att göra det. Jag får ha lite stake och säga … Någon får väl uppfinna ett elflygplan snart. Jag hoppas på det jättemycket. Det händer saker med el.

Diskuterade du och Filip miljöaspekterna?

– Ja, det är klart. Jag är ”outad” miljöpartist. Det vore helt idiotiskt om jag inte hade vägt in det här. Självklart gör jag det.

– Vi var åtminstone bara fem personer. Hade SVT gjort det här programmet hade det gått åt dubbelt så mycket personal. Det finns en styrka i att vi har ett litet team utifrån det här sättet att se på det, fortsätter han.

Har du dåligt klimat­samvete i övrigt?

– Haha, vad ska jag säga? Det är en lose-lose-situation rent retoriskt om jag säger att jag är bra i övrigt. Men jag gör saker som är helt självklara. Jag är exakt lika bra eller dålig som gemene man.

Har du fått några reak­tioner angående miljöaspekten i programmet?

– Inte än. Och jag hade förväntat mig att få det tidigare. Men det är väl det vanliga, att hade man gjort ett skitprogram skulle det ha blivit värre. Det finns nog också ett värde i att få se hur världen ser ut.

”Vi börjar med idén”

Wikingsson menar att det inte går att ta kreativa beslut utfrån exempelvis miljöaspekter.

– Man kan väga in sådant efteråt, men vi börjar med idén och vad som kan bli en berättelse. Sedan kan vi tänka ”vad kan vi göra åt det bedrövliga när det gäller klimat­frågan?”. Vi kan klimatkompensera och har åtminstone gjort det.

Publisert:

LÄS VIDARE