Stieg Larssons sambo rasar mot ny ’Millennium’

NÖJE

Riktar hård kritik mot författaren

1 av 4 | Foto: Noomi Rapace i rollen som Lisbeth Salander i ”Flickan som lekte med elden”.

Att fortsätta med "Millennium"-serien efter Stieg Larssons död är ett misstag, hävdar Larssons sambo Eva Gabrielsson i en intervju med nyhetsbyrån AFP. Hon menar att det var "ett idiotiskt val" att låta David Lagercrantz skriva den nya boken.

– Det handlar om ett förlag som behöver pengar och en författare som inte har något att skriva och därför kopierar någon annan, säger Eva Gabrielsson i intervjun.

Det är ingen hemlighet att hon har varit starkt kritisk till Norstedts planer på att ge ut en ny bok i ”Millennium”-serien. ”Det som inte dödar oss” ges ut den 27 augusti – och intresset har varit stort, både i Sverige och internationellt. Boken uppges inte ha något att göra med det påbörjade manus som Stieg Larsson ska ha lämnat efter sig vid sin bortgång, utan är helt och hållet skriven av David Lagercrantz.

Eva Gabrielsson menar att Lagercrantz är felvald i rollen som författare till uppföljaren, eftersom han aldrig har varit aktivist och har en helt annan bakgrund än Stieg Larsson. Till och med titeln är ett misstag, i hennes ögon.

– Den är lite tam, lite svag, väldigt litterär.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM