”E-type”: De har snålat in och skott sig

NÖJE

Artisterna kritiska mot Julgalan

1 av 4 | Foto: Artisten Martin ”E-type” Eriksson är en av de som sågar Julgalan.

Julfesten blev ett gigantfiasko – där gästerna som köpt dyra biljetter drabbades hårt.

Nu sågar Martin ”E-type” Eriksson och magikern Stefan Odelberg arrangörerna bakom Julgalan.

– Någon har snålat in och skott sig någonstans. Så enkelt är det, säger Martin "E-type” Eriksson till Nöjesbladet.

Julgalan hade en fiasko-helg – inte scenshowen, utan själva arrangemanget.

I Helsingborg var det för lite mat och för kallt tält. I Västerås rådde kökaos när för många biljetter hade sålts.

På sociala medier har besökarna rasat mot evenemanget.

Martin ”E-Type” Eriksson har nyligen medverkat i Julgalan, men i Lycksele. Nu är han starkt kritisk mot arrangörerna. Eriksson kommer inte att medverka i nästa års julgala.

– Jag tror att jag pausar ett tag. Det känns så i magen. Det har varit för mycket nu, och jag litar inte på det här, säger Martin ”E-type” Eriksson.

I Lycksele har arrangemanget fungerat väldigt bra, förklarar Eriksson. Han är också positiv till själva idén julgala – alltså god mat och artister.

– Men jag har ingen aning om vad de har gjort för fel nu när det har gått snett. God mat och bra underhållning, så svårt är det inte. Någon har snålat in och skott sig någonstans, säger Eriksson.

Eriksson noterade att en ansvarig för Julgalan skyllde fiaskot på lokala arrangörer och en projektledare i spetsen. ”E-type” är själv restaurangägare och förklarar att det är otänkbart att skylla ifrån sig på det viset.

– Det är inte klokt att skylla på en medarbetare. Det får man aldrig någonsin göra. Det sitter någon högst upp i näringskedjan som har sparat in pengar och hittat på något annat än att se till att det fungerar, säger Eriksson.

”Skulle tänka mig för innan jag köper en biljett”

”E-type” menar att misslyckandet kastar en skugga över hela Julgalan.

– Du sitter som företagare och har anställda som du ska bjuda på något trevligt mot slutet av året. Men jag skulle tänka mig för ett par gånger innan jag köper en biljett till nästa år. Jag vet själv hur tråkigt det skulle vara om jag skulle köpa en julklapp till mina medarbetare som inte fungerar, säger han.

”E-type” förklarar också att han inte vill bli inblandad i något som inte fungerar.

– Alla artisters artistnamn är deras varumärken. Det är därför man är lite rädd för att vara med i något sådant här, säger han.

Magikern och komikern Stefan Odelberg, som tidigare har medverkat i Julgalan totalsågar arrangörerna och de återkommande evenemangen. Han menar att arrangörerna bara vill åt biljettköparnas pengar och struntar i kvaliteten.

– Det är publiken och artisterna som måste få stopp på en sådan här grej. Jag kommer aldrig att jobba med Julgalan igen. Ge mig en miljon och jag kommer inte att ta den, säger han.

”Måste åtgärda det”

Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, som uppträdde i Västerås, berättar att känslan bland artisterna i lördags natt var tung.

– Alla artisterna var ledsna att det blev strul. Man känner med publiken eftersom det är våra fans. Alla kan göra fel, men det får inte bli fel på fel. Då måste man åtgärda det, säger han.

Bolagen Eventclub 724 AB och Eventclub Sverige AB är bolagen som arrangerar galan. Dessa är under rekonstruktion för att undvika konkurs på grund av bland annat skatteskulder. Hos Kronofogden har de två bolagen skulder på totalt 1,7 miljoner kronor.

Nöjesbladet har sökt Jonas Wakman, styrelsemedlem i bägge bolagen.

ARTIKELN HANDLAR OM