Bara flygbolaget tjänar på att censuren blir gotländsk

NÖJE

Flytta inte censuren till Gotland.

Filmbranschen behöver inte nya problem och mer byråkratiskt krångel.

Det kan också försämra för biobesökarna.

Det läggs ner regementen runt landet.

Politikerna letar efter nya jobb på de drabbade orterna. Den 25 januari läggs ett förslag om statliga verk och myndigheter som ska flyttas från Stockholm.

Ett förslag är att flytta filmcensuren till Gotland.

Det låter som ett skämt.

Jag ringer upp chefen för Statens biografbyrå, som censuren heter. Det är inget skämt. Gunnel Arrbäck bekräftar att det stämmer.

- Vi hoppas att vi tas bort från den där listan. Att flytta till Gotland är hopplöst för oss.

Sammanlagt handlar det om tio helårstjänster. Ett av problemen skulle bli att hitta censorer på Gotland.

- Vi har väldigt detaljerade krav på oss vilka kvalifikationer de som censurerar filmerna ska ha, säger Gunnel Arrbäck.

De som censurerar filmerna har förordnanden i tre år.

Men det stora problemet handlar om själva filmerna. Att skicka dem fram och tillbaka mellan Gotland och Stockholm. Det är ofta ont om tid. Det blir dyrt.

Och oavsett om filmbolagen eller staten står för kostnaden blir det naturligtvis de biointresserade svenskarna som får betala till sist.

Filmdistributörerna finns i Stockholm. De är också emot förslaget.

Av flera skäl.

Alla filmer som går upp på bio ska förhandsgranskas. I dag klipps det sällan i spelfilmer, men alla filmer ska ha en åldersgräns.

Ungefär 250 filmer granskas varje år. 30-kilospaket som skickas mellan bolagen och biografbyrån. Det är ofta bråttom, men det går att hantera snabbt med bil i Stockholm.

Flyttar censuren till Gotland måste filmerna skickas med flygfrakt. Dyrt, otympligt och till glädje för ingen utom flygbolaget.

Kring många filmer är det också hög sekretess på grund av piratkopiering med mera. Filmerna skickas runt jorden i sällskap med vakter. Det betyder att vakter måste flygas mellan Stockholm och Gotland för att bevaka filmerna.

Merkostnaderna blir tunga för mindre filmdistributörer, som Folkets Bio. Som ser till att vi får se smalare filmer som annars inte skulle nå Sverige.

På det viset kan alltså ett beslut om att flytta Statens biografbyrå till Gotland få en negativ effekt för de svenska biobesökarna.

Alla som begriper någonting om hur det fungerar är emot förslaget.

Då borde politikerna förstå att det är tokigt. Det måste finnas vettigare jobb att hjälpa Gotland med.

Flytta dit riksdagen kanske?

Lars von Triers utmärkta och mycket underhållande fälleben för kollegan Jørgen Leth verkar inte komma på svensk bio. Men den är släppt på dvd i England och finns att köpa. "The five obstructions" är den internationella titeln på dokumentären där Leth får göra om en film på fem olika vis, med fem begränsningar. Kul och tänkvärt om filmens villkor.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM