Kärleksfull hiphop

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är hårdingar som 50 Cent och Eminem som säljer. Trots det predikar hip hoparna i Black Eyed Peas något så ohippt som kärlek.

Strike a pose there"s nothing to it. Vouge.
Foto: UNIVERSAL MUISC
Strike a pose there"s nothing to it. Vouge.

Vilka säljer mest skivor, mjukisar eller hårdingar? 50 Cent är en vapenkåt mytoman med skottsäker suspensoar, Eminem tar verbalt livet av sin fru och slår på henne för säkerhets skull. Men det är 50 Cent och Eminem som säljer.

Därför är det intressant att "Where is the love" med sin smöriga falsettrefräng fastnat på listor runt om i världen. En snäll och kristen låt. Skrytig gangstarap är inget för Black Eyed Peas.

- Jag gillar 50 Cent men det betyder inte att jag måste göra samma grej. Vi skriver inte om våld eller vapen, vår musik handlar om kärlek. Att det inte finns någon kärlek kvar i världen, säger Will.I.Am.

- Nu för tiden hör man bara om mord, lögner, droger eller sex. Ta vilken film eller låt som helst. Alltså, det är inget fel med sex, men i dag är det inte längre något intimt.

Black Eyed Peas består i nuläget av Will.I.Am, Apl de Ap, Fergie och Taboo. Alla finns på riktigt även om namnen hör hemma i bumbibjörnarnas värld. Will.I.Am och Apl de Ap (säg det högt för dig själv. Kul va?) började som breakdansare i Tribal Nation för att sen köra hiphop på heltid i Atman Klann.

Efter tre år på Eazy-E"s (från N.W.A.) bolag bytte de namn till Black Eyed Peas och hittade sitt mjuka, funkiga sound. De har släppt tre skivor, alla i ungefär samma anda som A Tribe Called Quest och De La Soul.

Stämmer jämförelserna?

- Visst. Fast vi mixar fler stilar och är oberäkneliga, säger Will.I.Am.

Att de just avslutat en Englandsturné med Christina Aguilera och Justin Timberlake bekräftar att de gärna rör sig mellan olika genrer.

- Vi vill göra mer dansinfluerad musik. Jobba med Daft Punk. Kanske Moloko. Du vet, dom gjorde den här "Bring it baaack, siiing it back oh bring it back to meee", sjunger Will.I.Am.

Jo, jag vet.

- Jag vill göra något med The Streets, det är också en slags hiphop, säger Fergie, den kvinnliga fjärdedelen i Black Eyed Peas.

Men senaste skivan "Elephunk" är ganska jazzig va?

- No, no, no. Den är mycket mer än så. Bossanova, dancehall, rock"mycket mer än bara jazz, säger Fergie.

- Vi har återgått till stilen vi hade på första skivan. Fokuserar på samma saker som då, men med ett större förstoringsglas.

Vad betyder hiphop för er?

- Det är en väg ut, bort från gatan. Ingen annan musik fungerar på samma sätt, säger Will.I.Am.

FAKTA: BLACK EYED PEAS

Cilla Berg

Publicerad: