Allt är ditt fel Marcel!

1954 hittade han på Melodifestivalen

Han hette Marcel. Och allt är hans fel.

Gökuret, stora hål i osten och den multifunktionella armékniven.

Aftonbladet kan avslöja att även Melodifestivalen har sina rötter i Schweiz.

Genom envist detektivarbete hittade vi mannen som är orsaken till att Pernilla Wahlgren, Sanna Nielsen, Afro-Dite, Fame, Bubbles och Alcazar tävlar i musik i Globen på lördag.

Han hette Marcel Bezençon (1907-1981) - och han var definitivt ingen lallare.

- Vad jag minns spelade han inte något instrument själv. Däremot älskade han klassisk musik, säger Marcels gamla sekreterare Anne Schraemli på telefon från Bern.

Marcel Bezençon var högste chef för schweizisk tv under det glada 50-talet. Och han hade en vision - en eurovision om en schlagertävling.

Han fick snart stöd av det italienska tv-bolaget RAI som haft stora framgångar med sin egen San Remo-festival. Hösten 1955 tog generalförsamlingen inom den Europeiska radiounionen, EBU, sitt historiska beslut och den 24 maj 1956 blev schweiziskan Lys Assia den allra första Europamästaren i schlager med låten "Refrain".

En tv-sänd tävling var knappast aktuell när Sverige skulle arrangera sin första melodifestival 1958. I stället fick ett femmannaråd på föreningen Svenska kompositörer av populärmusik (Skap) uppdraget att välja ut en vinnare bland 152 insända bidrag.

Valet föll på melodin "Samma stjärnor lysa för oss två".

Och det blev jätteskandal. Som vanligt.

Låten anklagades för att vara ett plagiat på en amerikansk schlager.

Noter och text justerades och låten döptes om till "Lilla stjärna". Då blev låtskrivaren Åke Gerhard ursinnig och förbjöd skivinspelningar av den omgjorda versionen - ett veto som gällde i hela 36 år.

Men rabaldret hindrade inte Alice Babs från att sjunga "Lilla stjärna" på Avro-studions scen i holländska Hilversum den 12 mars 1958.

Alice Babs kom fyra i schlager-EM och en svensk tradition var född.

Dan Panas