Bill Cosby anklagad för sexövergrepp

Bill Cosby fälls för sexövergrepp – riskerar upp till 30 års fängelse

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Bill Cosby döms för sexuella övergrepp, uppger The New York Times.

Komikern och tv-profilen döms för samtliga tre åtalspunkter.

Han riskerar nu upp till tio års fängelse för varje åtalspunkt.

– Vi är väldigt besvikna över domen. Mr Cosby är inte skyldig till någon av anklagelserna och vi kommer att överklaga, säger Cosbys advokat Thomas Mesereau.

Bill Cosby, 80, dömdes på torsdagen för sexuella övergrepp, rapporterar The New York Times. Juryns överläggningar sträckte sig över 14 timmar fördelat på två dagar. Till slut fann juryn Bill Cosby skyldig till anklagelserna om att ha drogat och sexuellt ofredat Andrea Constand för 14 år sedan.

En rättegång inleddes i juni 2017, men ogiltigförklarades då juryn inte kunde enas om skuldfrågan. Överläggningarna pågick i över 50 timmar utan att leda någonstans, vilket resulterade i att han gick fri mot borgen.

Cosby har konsekvent nekat till anklagelserna.

I april togs rättegången upp på nytt.

Bill Cosby fälldes på torsdagen på samtliga åtalspunkter. Nu riskerar han upp till tio års fängelse för varje åtalspunkt, som är tre till antalet. Vad påföljden blir meddelas dock senare.

– Vi är väldigt besvikna över domen. Mr Cosby är inte skyldig till någon av anklagelserna och vi kommer att överklaga, sa Cosbys advokat Thomas Mesereau inför en samlad presskår efter rättegången.

Komikern och skådespelaren Bill Cosby har länge varit en av USA:s mest folkkära tv-personligheter. Han har under flera decennier byggt upp en bild som myspappa, bland annat genom egna komediserien ”The Cosby show”.

Men under hösten 2014 rämnade den fasaden, när över 25 kvinnor började berätta om hur de blivit drogade och utsatta för sexuella övergrepp av Cosby.

I dag har totalt ett 50-tal kvinnor trätt fram och anklagat Cosby för såväl våldtäkt som sexuella övergrepp. Många uppger att utnyttjandet skett i samband med att de först blivit drogade. Händelserna ska ha ägt rum från 1965 och fram till 2008. Det är dock bara fallet ovan som nått rättsalen, då flertalet av anklagelserna är för gamla för att behandlas i en rättegång.

Flera amerikanska medier beskriver domen nu som den största i den nya ”metoo-eran”.

ANNONS EXTERN LÄNK

20% på nästan allt för alla club Lyko medlemmar! Gå med i klubben & handla här

Lyko SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Bill Cosbys utbrott efter domen: ”Din skitstövel”

ÄMNEN I ARTIKELN

Bill Cosby anklagad för sexövergrepp

Bill Cosby