”Skönt att vara musiker igen”

Final för Kalle Moraeus i tv

1 av 3 | Foto: Jonas Bilberg
Kalle Moraeus.
NÖJE

I sju år har Kalle Moraeus varit programledare för ”Moraeus med mera”.
Nu sänds sista programmet i serien. Nu väntar mer artisteri och en start i Melodifestivalen.
– Det ska bli skönt att återvända till att bara vara musiker igen, säger Kalle Moraeus, 54. Men jag kommer sakna inspelningsdagarna.

Vi hinner knappt börja prata förrän några fans kommer fram och får ta en selfie med Kalle Moraeus. Han har synts mycket i tv sedan 2011, då han också var julvärd.

– Det är väldig hausse på att vara känd i dag. I ungdomskulturen verkar det störst. Skit i vad du gör, bara du är känd. Så var det inte för 20 år sedan, då var folk mer försiktiga med att komma fram.

Du verkar vara samma person privat, på scen och i tv?

– Ja, man säger att man gör en Berghagen. Lasses stora succé på Allsången var att han satte på sin blå kavaj och gick till Skansen och gjorde ett gig och sedan gick han hem. Han var samma människa. Jag kan inte gå in och leka programledare. Jag kan bara vara mig själv, även om man inte kan visa allt.

Hur känns det att lägga av?

– Kreativt är ”Moraeus med mera” bland det roligaste man kan göra. Vi tog livet jag lever och gjorde tv-program av det. Jag har alltid spelat med massa folk och gästat andra artister. Det känns som om jag spelat med alla. Jag kommer nog sakna inspelningsdagarna.

Du ledde ”Så ska det låta” också.

– Det var egentligen ett udda spår, men jag tänkte att jag blev en erfarenhet rikare. Därför blev jag inte ledsen när de ringde och sa att jag inte fick vara med mer. Det är ett jobb. Gudarna ska veta att det där är ett yrke jag inte kan.

– Att vara med i tv har inte gett mycket arbete. Snarare tvärtom. När jag var med i tv på prime time 20 veckor om året blir det mättat. Varför ska folk se mig på turné när jag är gratis i tv? Jag har fått förfrågningar om andra tv-program, men det blir en paus från det nu.

Nu i december är det som vanligt julturné. I år med Loa Falkman och Wiktoria.

– Jag är ingen julmusikfanatiker, det har bara blivit så, säger Kalle Moraeus. Jag tycker det är kul med alla julkonserter, även de lokala och i kyrkorna. Julen börjar med musiken. Den får människor att stanna till. Sätta sig ner och lyssna.

”Min dröm” heter låten som Kalle Moraeus tävlar med i Melodifestivalen, tillsammans med Orsa spelmän där storebröderna Perra och Olle spelar med. De firar 30 år tillsammans som grupp.

De startade med Benny Anderssons ”Klinga mina klockor” 1987.

– Jag har ett fantastiskt liv och karriär. Jag har fått spela mycket med Benny, som är en så bra musiker. Tänk att få spela så mycket originalmusik med en person. Elva år i filharmonikerna, och sedan bli egen artist.

Du är jämnårig med Mikael Persbrandt. Ska du också skriva dina memoarer?

– Nej. Jag har inget behov att berätta. Och vem skulle vara intresserad - jag är det inte ens själv. Däremot skulle jag gärna se att SVT följde mig ett år när jag blir äldre. De gjorde ett program om mig 1979 och ett annat år 2000. Ett tredje porträtt vore kul att kunna lämna över till nästa generation.

Du skrev en kokbok. Kan det bli fler?

– Ja, jag ligger i diskussioner och skriver lite grann. Jag är intresserad av hälsa och att ta hand om sig själv. Mat är jävligt intressant. Och gott.

Hur ser din idealiska jul ut?

– Det ska vara snö och lugn och ro. Vit jul.

I betydelsen alkoholfritt?

– Ja, det har jag kört några år. Familjen är samlad, dottern är hemma, jag umgås med mina bröder. Jag har inget behov av att dricka sprit på julen. Julmaten är lika god ändå.

De har varit med i Melodifestivalen flest gånger 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM