’Då ringde min pappa & skällde’

Lotta Engberg om pinsammaste sexsnacket på Liseberg - och vad hon tycker om Skansen

Allsångsledarna på Skansen avlöser ­varandra.

På Liseberg gör Lotta Engberg, 51, nu sin elfte ­säsong i rad.

Nöjesbladet tog ett snack med henne om den nya ­karriären, de ökända ­sexskämten och vad hon egentligen tycker om ­”Allsång på Skansen”.

- Jag missar inte ett ­program, jag brukar sitta i soffan och sjunga med, ­säger hon.

Den stora villan har 18 år på nacken men det syns ­inte. Utsikten över sjön Mjörn är fantastisk, och ­genom skogen är det bara tre kilometer till nya favoritstället, golf­banan Öjared.

- Jag och min man Patrik fick varsin golfhandske när vi fyllde 50 år. Så vi tog en lektion bara för att se om det skulle kunna vara något ­roligt. Och nu är vi fast.

”Osocial golfare”

Tidigare övade Lotta Engberg in alla sångerna när hon klippte den stora gräsmattan, men den nyinköpta ­robotklipparen har snott hennes jobb. Nu går hon i stället runt med hörlurar och lyssnar in sångerna på golfbanan.

- Jag är en väldigt osocial golfare. Men som tur är spelar jag bara med min man. Problemet är när någon ­ropar ”fore”. Då kan det bli lite problematiskt med ­musik på högsta volym. Men Patrik är längre än mig, så bollen träffar förhoppningsvis honom i stället.

Vad ser du fram emot mest i år?

- Det ska bli fantastiskt att få hit Toto-sångaren Bobby Kimball. Han har ju gjort en hel del ny musik, men kommer ändå sjunga ”Africa”, ”Rosanna” och ”Hold the ­line”. Jag tror att det kommer att bli sånt ös på Liseberg då.

Din kapellmästare Curt-­Eric Holmquist har lagt av. Lasse Berghagen, ­Anders Lundin och Måns Zelmerlöw har slutat på ”Allsång på Skansen”. Vad gör dig så mycket starkare?

- Haha, den frågan har jag faktiskt aldrig fått. Men de satte ju mitt namn på programtiteln. Det blir svårt att byta då. Men framför allt har jag otroligt kul, både ­Liseberg och TV4 ger oss fria tyglar att göra vad vi vill.

”Mest gulligt”

På tal om fria tyglar, hur började det egentligen med dina uppmärksammade sexskämt?

- Jag är ganska grabbig, har åkt mycket turnébuss. Jag är likadan hemma också. Men det är mycket prat och lite verkstad. Jag tycker mest det är gulligt. Jag tror att det blir lite konstigt ­bara för att det är ett fruntimmer som gör det. Och det är ju egentligen lite barnsligt.

Har du någon gång sagt något du ångrat?

- Ja, en gång. Då ringde till och med pappa och skällde på mig. Men det var ett missförstånd. En känd dansbandstjej hade sagt till mig att ”nu när man passerat 40 så ska man inte ligga ovanpå mannen. Och när jag frågade varför så tog hon fram en spegel och sa åt mig att luta mig över den. Och då såg jag ju att allt i ansiktet hängde mer. Så då ska man ligga under i stället. I programmet veckan ­efter hade jag Charlotte Perrelli och Sarah Dawn ­Finer som gäster. Ingen av dem sa något när vi pratade snusk, så jag berättade vad jag fått lära mig och plockade fram en spegel. Bara det att vi satt i en trappa, så när jag la spegeln nedanför mig så trodde ju alla att man skulle spegla något helt annat än ansiktet. Det blev så dumt, och jag fattade ju aldrig. Charlotte räddade mig, ”du menar ansiktet va?”. Och det gjorde jag ju. Men folk satte kaffet i vrång­strupen, det gick ju ut i tv. Så här i ­efterhand kan jag tycka att det är roligt, men pappa var inte glad.

Drömartisten?

- Agnetha Fältskog, det hade varit fantastiskt. Jag ringde faktiskt hennes ­bokare för några år sedan och fick ett ”det är kanske ­inte omöjligt”. En vecka ­senare ringde Agneta på min hemtelefon och tackade så jättemycket för frågan. Hon sa att hon tyckte att programmet var jättebra, men att hon inte ville komma. Det var var väldigt gulligt att hon ringde själv.

”Snälla ring”

Var det ett slutgiltigt ”nej tack”?

- Jag tror inte att det hade hjälpt om jag försökt igen. Men skulle hon ändra sig så skulle hon nog ringa mig. Hon är alltid välkommen. Skriv det. Stort. ”Snälla ring, du har mitt nummer, jag har inte ditt”.

Har du någon gång fått ­frågan om att ­leda ­”Allsång på ­Skansen”?

- Nej.

Och om de ringde?

- Jag skulle tacka så jättemycket för frågan, men jag har faktiskt redan världens bästa jobb. Skulle jag ha ­slutat på Liseberg så hade jag sagt nej ändå. Det skulle ­bara kännas konstigt.

Vad tror du om Petra ­Marklund som ny ­Skansen-ledare?

- Jag tror att det blir jättebra. Jag ser alltid programmet, sitter i soffan och sjunger med. Då har vi jobbat hela dagen med vårt program, så då är det skönt att sitta ner och bara koppla av.

Lotta Engberg om ...

... ”Allsång på Skansens” val av nya och ­hippa ­artister.

- Jag tror att det kan bli jättebra. Vi kör mer samma som vi har gjort tidigare med etablerade artister, så det blir en bättre bredd för Sveriges allsångspublik. Jag tror att den förändringen passar bättre för Petra (Marklund) än det hade gjort för mig.

... vad som gör allsång så populärt.

- Det finns ett behov av att umgås på ett enkelt sätt. Man går inte ut och dansar på samma sätt längre, men sjunga allsång kan alla. Och du hittar ingen bättre publik än den på Liseberg. De är med, de vill ha roligt. Jag tror inte att någon av oss trodde att det skulle bli så här stort, och så här lång­varigt, när vi startade det här 2004.

... hon funderat på att sluta?

- Nej, även om jag hela ­tiden sagt att den dagen Curt-Eric Holmquist slutar ska jag också göra det. Men det är så ­roligt, så jag kan ­inte. Men om ­publiken ­slutar komma och tittarsiffrorna sjunker så kommer jag att lägga av. Men det är till och med roligare nu än för några år sedan.

... det nya livet som ­mormor.

- Båda mina döttrar fick barn med 18 dagars mellanrum i vintras. Nu börjar jag vänja mig vid att kallas mormor, men i början var det konstigt. Nu går jag och pratar om mig själv i tredje person med barnen, ”vill du komma till mormor?”.

Det här är Lotta

Namn: Anna Charlotte Engberg.

Ålder: 51 år.

Bor: Villa i Alingsås.

Familj: Maken Patrik. Lotta har två barn från ett tidigare förhållande och ­Patrik har tre barn.

Yrke: Artist och programledare.

Aktuell: Med en ny säsong av TV4:s ”Lotta på Liseberg”.

Publisert: