Min musiksmak släpas längs älven

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Markus Larsson om tredje deltävlingen i Melodifestivalen

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
Jon Henrik Fjällgren.

ÖSTERSUND. De säger att vi är i Östersund.

Men det känns som Twin Peaks.

Markus Larsson på plats i Östersund.
Markus Larsson på plats i Östersund.

Ugglorna är inte vad de ser ut att vara.

Så hette det i David Lynchs och Mark Frosts stil­bildande klassiker ”Twin Peaks” i början av 90-talet.

Tv-serien handlade om hur den koffein- och pajberoende FBI-agenten Cooper for norrut för att lösa ett ­mystiskt mord. Men inget i den idylliska staden Twin Peaks var Skogaholmslimpa med ost. Under grytlocket kokade en bisarr värld på gränsen mellan mardröm och ­verklighet.

Med tanke på förutsättningarna inför tredje deltävlingen väntar jag mig nästan att få se The log lady komma stapplade längs järnvägsspåret i Östersund med ett vedträ i famnen. Eller att en dvärg i röd kostym pratar baklänges och dansar över torget där Ewert Ljusberg brukar tala till nationen Jämtland under Storsjöyran.

Vad är det som händer?

Den stora favoriten på lördag, ­enligt spelproffs och oddsmakare, vann ”Talang” 2014. Det säger ­ingenting. Vem orkade se den ­soppan? Att samma person lägger ut bilder på långa staket på Instagram är kanske inte heller någon ledtråd.
 

Men när sändningen slutar klockan 21.30 på lördag kommer nästan alla veta vem renskötaren Jon Henrik Fjällgren är. Det är ­både uppfriskande och märkligt, men han lyckas antagligen med något som väldigt få tidigare gjort i Melodifestivalens historia - ta en jojk till final.

Bidraget ”Jag är fri (manne leam frijje)” är inte direkt Thomas G:son. Den består, förutom jojken, av flera ­delar:

En liten Kent-liknande melodi. Flaggviftande stämningar som brukar höras under invigningar av olympiska vinterspel. Flera matskedar ”Lejonkungen” och ett kryddmått av Coldplays ”Fix you”.

Förutom flaggviftandet och de underliggande new age-fasonerna har jag, var för sig, inga större problem med de olika bitarna. Men tillsammans bygger de ... monstret Bob, höll jag på att skriva. Låten binder fast min musiksmak i skotern och släpar den längs hela Torneälven.
 

Troligtvis utvecklas lördagen till en pingismatch ­mellan Jon Henrik Fjällgren och Kristin Amparos ­ståtliga ballad ”I see you”.

De kommer bolla med Ellen Benediktson och dunka Andreas Weise några centimeter in i väggen. Och för att återknyta till ”Twin Peaks” kan Andreas Johnson ­lite oförtjänt få spela rollen som Laura Palmer.

SCHLAGERCHOCK Jon Henrik Fjällgren - schlagerns oväntade superkropp. Se bilderna.

Larssons läckraste

Kristin Amparo. Vänta ni bara...

Larssons varning

Jon Henrik Fjällgren. Lavinvarning utfärdad, både vad gäller musiken och antalet röster.

Publicerad: