Gardell: ”Naturligtvis behöver jag inte jobba”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Drömmen har äntligen gått i uppfyllelse

1 av 5 | Foto: NATANAEL JOHANSSON
Jonas Gardell är aktuellt med musikalen ”Livet är en schlager” – något som varit en dröm för honom i fyra år.

Med musikalen ”Livet är en schlager” besannas hans dröm.

Tack vare sin förmögenhet kan Jonas Gardell följa sitt hjärta.

– Naturligtvis behöver jag inte jobba för pengarna. Men det ställer högre krav att jag gör något som jag verkligen brinner för, säger han.

Han har haft den som en dröm i fyra år.

Nu är äntligen musikalen ”Livet är en schlager” verklighet för Jonas Gardell, 50.

– Det här började med att jag satt hemma och fantiserade. Det som händer nu känns magiskt, säger han.

Men att förverkliga drömmar kostar pengar. I ”Livet är en schlager” medverkar Sveriges främsta musikalartister, komiker och musiker. Totalt är 100 personer involverade i arbetet på och bakom scenen.

Musikalen hade premiär den 11 september och möttes av blandad kritik. Nöjesbladets Jens Peterson gav och menade att den var alldeles för lång.

– Det har aldrig gjorts en så här stor urpremiär på en privatteater innan, en som inte har blivit en katastrof, säger Gardell.

Ekonomiskt oberoende sedan flera år

Jonas Gardell är sedan flera år tillbaka ekonomiskt oberoende, och har därför råd att satsa fullt ut på sina drömmar.

Förra året uppgick tillgångarna på hans bolags konto till 69 miljoner kronor, visade en genomgång av Nöjesbladet. Förutom att skänka pengar till välgörenhet har han också råd att satsa på egna projekt som han brinner för.

– Det där med att jag blev ekonomiskt oberoende för ett par år sedan har gjort att jag börjat göra saker som att ägna tolv år åt att skriva en bok om gud och Jesus, som är det mest ickekommersiella man kan göra. Sedan blev det en bestseller men det trodde ingen på förlaget. Eller som att skriva ”Torka aldrig tårar”, innan ville tv knappt göra den. De sa bara ”vem vill se bögar som dör i aids?”, säger han.

”Uppväxt där jag inte var mycket värd”

”Livet är en schlager” är i grunden en historia om att inte lämnas utanför. En historia som är ett återkommande tema i Gardells produktioner.

– Det kommer naturligtvis från att jag kommer från en uppväxt där jag inte var så mycket värd. Jag har ägnat mitt vuxenliv åt att säga ”jo, det är jag visst”, säger han.

”Livet är en schlager”

”Livet är en schlager” utspelar sig i Stockholmsförorten Skarpnäck 2001. Berättelsen handlar om schlagergalna Mona (Helen Sjöholm), hennes man Bosse (Johan Glans), hennes bror Candy Darling (Peter Jöback) och killen hon jobbar som assistent åt, cp-skadade David (Jonas Helgesson). I övriga roller syns Måns Möller, Katarina Ewerlöf, Frida Westerdahl och My Holmsten.

Musiken är komponerad av Fredrik Kempe. För scenografin står Oscarsbelönade Anna Asp, kostymerna är skapade av Christer Lindarw och kapellmästare är Martin Östergren.

”Livet är en schlager” spelas på Cirkus i Stockholm fram till jul.

Så fixade Jonas stjärnorna

– Jag ringde Fredrik Kempe och frågade om han inte skulle skriva låtar med mig, två dagar senare hade vi skrivit vår första låt. Sedan uppvaktade jag Helen Sjöholm i ett år innan hon sa ja. Sedan åkte jag till London för att träffa Peter Jöback, bjöd hem Jonas på middag, gick promenader med Johan Glans, åt småkakor och drack te med Christer Lindarw. Sen höll jag på så till jag hade plockat ihop hela gänget.

Publicerad: