Nu får Kevin Costner äntligen sin revansch

NÖJE

Skådisen får revansch på Universal

Även en flopp kan bli en framgång.

En av sommarens häftigaste filmupplevelser, är ett hånat fiasko från 1995.

Frånvaron av en svensk storfilm eller en riktig kioskvältare från Hollywood, plus fotbolls-VM och rekordvärme under ovanligt lång tid, har inneburit en föga framgångsrik sommar på de svenska biograferna.

Men ingen katastrof. Inte som i Hollywood, där branschfolket bistert tvingats konstatera hela tjugo procent sämre siffror än i fjol.

Drömfabriken får väl hoppas att någon av årets filmer blir framtidens ”Waterworld”.

Äventyrsfilmen från 1995 med Kevin Costner, om en värld helt täckt av vatten, hånades å det grövsta och fick diverse öknamn som anspelade på hur dålig den var och hur stort den floppade.

Jag tycker den var klart sevärd. En stark -film. Med dvd, tv-rättigheter och sådant drog den väl i bästa fall in sina kostnader så småningom. Problemet var att den med 1,2 miljarder kronor på sin tid var alla tiders dyraste film.

Alla som har besökt Universal Studios nöjesparker i Los Angeles, Osaka och Singapore, vet dock att ”Waterworld” har levt vidare.

Stuntshowen WaterWorld är en av sommarens häftigaste filmupplevelser för mig.

En live-show med lite humor, lite spänning och massor av specialeffekter. Det är båtjakter, slagsmål, skottlossning, explosioner, byggnader som rasar, till och med ett flygplan som kraschlandar. Ett tjugotal skådespelare och säkert ännu fler effektmakare kör denna show i en gigantisk bassäng inför några tusen åskådare fem, sex gånger varje dag.

Efter varje föreställning poserar skådespelarna – helt okända, men väldigt duktiga – glatt inför och med fotograferande turister.

Skulle nog hävda att enbart den cirka halvtimmeslånga showen är värd de drygt 600 spänn biljetten till Universal Studios Hollywood kostar.

Och utan att göra ett skvatt, får Kevin Costner en skön revansch på alla som hånade honom …

ARTIKELN HANDLAR OM