Nöje

Här är utbredda fusket i P4:s ”Melodikrysset”

Av: 

Rebecca Haimi

NÖJE

Fusk i ”Melodikrysset”.

Lyssnare använder appar för att lösa korsordet.

– Det är ju ingen sport?, säger Anders Eldeman, programledare.

Sedan 1965 har ”Melodikrysset” i Sveriges radio haft i stort sett samma upplägg.

Men efter 50 år går det lättare att svara på frågorna och lösa korsordet med hjälp av teknik.

Enligt SR-programmet PP3 är de tre mest sökta låtarna på musikappen Shazam, som identifierar musikens titel, låtar som spelades i ”Melodikrysset” i lördags.

– Man kan ju inte använda appen till att lösa hel krysset, eftersom frågorna inte bara handlar om låttitel, utan till exempel textförfattare eller kompositör, säger Anders Eldeman, programledare.

Men att det fuskas förvånar honom inte.

– Det finns chattsidor och forum på Facebook där stora grupper löser krysset tillsammans under programmets gång. Om man går ut på nätet och letar så ligger svaren där. Det är ingenting vi kan göra någonting åt.

”Blåser inte folk på miljoner”

Den som väljer att skicka in sitt Melodikryss till Sveriges radio har chans att vinna bland annat frukostbrickor, tygpåsar och handdukar.

– Vi lottar ju inte ut några bilar direkt, så det är inte som att vi blåser folk på miljoner. Det är tänkt som en lek, säger Anders Eldeman.

Men tror du inte att det finns viss prestige i det för många lyssnare?

– Jo, jag tycker att sporten är att kunna lösa det utan. Det är samma sak som med ett vanligt korsord. Jag går själv ofta på pubquiz. Det är klart att jag skulle kunna sitta med mobilen under bordet och googla svaren, men det är väl inte roligt?

”Sporten att lösa korset själv”

Anders Eldeman hittar själv på melodikryssen, och försöker att göra svaren svårgooglade.

– Jag tänker ju till, men en del av upplägget är att känna igen en melodi man hör, så det kan vi inte sluta fråga om. Jag tycker att sporten är att lösa krysset själv eller med vänner, och kanske inte med appar. Det är lite fusk, men så länge folk lyssnar är jag glad, säger han.

Enligt Dan Granlund, chef för Sveriges radio P4, finns det inte planer på att göra om ”Melodikrysset” till ett mer fusksäkert program.

– Det är mer en lek, om folk vill lösa det appar så får de väl göra det. Jag kan inte se att det är ett problem. Det är inget som föranleder att vi ska tänka på något annat sätt, säger han.

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert: